2022. július 4., hétfő

Épülhet a magyar áldozatok újvidéki emlékhelye

A város telepi magyar intézményeit kereste fel Pásztor és Vučević

Jó alkalomnak számított egy, az eddigiekben megvalósított együttműködés összegzéséről és a tervekről szóló megbeszélés lefolytatására tegnap az a telepi városnegyedi látogatás, amelyen Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője és Miloš Vučević újvidéki polgármester, a Szerb Haladó Párt alelnöke vett részt. Ahogyan azt a sajtónak adott nyilatkozatukban mindketten megfogalmazták: egy évtizedes együttműködésről lehet ma már beszélni, nyitott, őszinte párbeszédek és megvalósított elképzelések sorozatáról, olyan politikának a folytatásáról, mely eredményeket ad nemcsak a magyar közösségnek, hanem az egész városnak, s szélesebb értelemben véve, társadalmunk egészének is.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítási munkálatait, a Szent Erzsébet-templom tornyán végrehajtott munkálatok eredményét, az óra cseréjét, továbbá az Európa Kollégiumot tekintették meg a tegnapi látogatás alkalmával. A ma már városi alapítású művelődési központ felújítására Újvidék az eddigiekben 110 millió dinárt költött, várhatóan őszre befejezik a munkálatokat.

– Egy olyan része ez a városnak, mely a mindennapi és az ünnepi magyar élet szempontjából fontos pontnak számít. Nem fontosabb és nem is kevésbé fontos, mint más intézményeink, mint például a Magyar Szó székháza vagy az Újvidéki Színház. A mai látogatás azért számít lényegesnek, mert szerettem volna megerősíteni azt a szövetséget, amit a polgármesterrel már több mint tíz éve építek. Eredményeket tud felmutatni, tervezni tud ez a szövetség – értékelte Pásztor.

A magyar–szerb kiegyensúlyozott kapcsolatnak haszonélvezői azok is, akik a kiépítésében nem vettek részt, mutatott rá Pásztor, a románoknak, szlovákoknak, albánoknak és a többi nemzetiségnek is kizárólag haszna származhat abból. Egy olyan légkört teremtődött meg, ami érték, fűzte hozzá, s ezt azok tudják a legjobban, akik már akkor is éltek, amikor ez az érték még nem létezett, s arról álmodtak, hogy egyszer majd sikerül létrehozni. „Mivel eljutottunk eddig, olyan pillanatokra is szükség van, amikor ennek az értéknek a konkrét eredményeit mutatjuk fel, s ez a nap erről a felmutatásról szólt”, húzta alá Pásztor.

A LELKES FIATALOKRÓL SZÓL

Fontosnak nevezte a városi képviselő-testület tavaly májusi döntését, melynek értelmében a Petőfi városi alapítású intézménnyé vált a VMSZ kérésére: nem arról van szó, hogy elvették tőlünk, hanem arról, hogy a kérésnek eleget téve döntést hoztak, amelynek köszönhetően az egész épület felújítása kezdetét vehette, s biztos alapokra helyeződött a művelődési központ működésének a finanszírozása is, hangsúlyozta. A város eddig egymillió eurót ruházott be ide, a felújítás azonban nem áll le az épület tatarozása után, hanem kiterjed majd az udvarra, s a létesítmény előtti részre is. Nem az épületekről, vendégszeretetről szól azonban mindez, fogalmazott, hanem elsősorban azokról a személyekről, a város iránt elkötelezett fiatalokról, akikkel találkozhatott a látogatása alkalmával a központban és a kollégiumban is a polgármester.

A STRATÉGIAI TÜRELEM EREDMÉNYE

Pásztor egy másik fontos kezdeményezés megvalósulásáról is beszámolt: az 1944–45-ös áldozatoknak szentelt emlékhely kialakításának kezdetéről.

– Mi a stratégiai türelem gyakorlását mutattuk be e kérdés kapcsán. A döntés még 2018-ban megszületett, egy évre rá a minisztérium is jóváhagyta. Ahogyan azonban azt a közvélemény ismeri is, folyamatos támadásoknak voltunk kitéve, amelynek lényegében az volt a célja, hogy összemossa a bűnt az ártatlansággal, ebbe azonban mi soha sem fogunk belemenni. A bűnelkövetőt nem lehet azonossá tenni az ártatlan áldozattal. Mi azon vagyunk, hogy az ártatlan áldozatok emléke előtt adózzunk. Megszülettek a fontos döntések, már megvannak a tervdokumentációk is, a kivitelező is, kezdetét veheti az emlékmű létrehozása az 1300 káplár és az Ivo Andrić utcák kereszteződésénél, a Horgász-sziget bejáratánál. Nem dugjuk tehát el az emlékhelyet, nem templomkertbe rejtjük, ugyanúgy áll majd mindenki számára elérhető helyen, mint minden más emlékmű a városban, s ugyanolyan státust is élvez majd – számolt be a fejleményekről, mondván, az emlékművet a következő hónapokban állami pénzből építik majd.

EZ NEM A MORÁLIS ESZMEFUTTATÁSOK IDEJE

Miloš Vučević polgármester természetesnek nevezte, hogy az ártatlan áldozatok emlékművet kapjanak Újvidéken, hisz ahol csak egyetlen ilyen áldozat is volt, máris megérdemli a tiszteletet, függetlenül attól, hogy mások támadásba lendülnek, s „egyszer fasisztának, máskor csetniknek” nevezik az embert. Amikor az áldozatok emlékéről van szó, senkinek sem áll jogában morális eszmefuttatásokat tartani a megvalósítás ellen, érvelt Vučević.

A polgármester szavai szerint a város elhivatott a magyar intézmények támogatása iránt (Fotó: Ótos András)
A polgármester szavai szerint a város elhivatott a magyar intézmények támogatása iránt (Fotó: Ótos András)

A polgármester úgy fogalmazott, a szerbek és magyarok közötti rendkívül jó viszonyt természetes állapotnak tartja, nem egymás mellett, hanem egymással, együtt élnek a városban a nemzetiségek, s ne legyen senkinek semmi gondja azzal, ki melyik templomba, kulturális intézménybe jár el.

A JÓ KAPCSOLATOK BIZTOSÍTÉKA

Vučević közölte, ma arról beszélhetünk, hogy Magyarország Szerbia legmegbízhatóbb partnere, a két állam mindig számíthat a másikra, akármilyen baj van, ezt igazolta a legutóbbi magyar döntés is, amely Szerbiának lehetővé tette az ottani gáztározói kapacitások használatát. Budapest a szerb érdekek képviselőjének számít Brüsszelben is, sokkal szélesebb értelemben vett jelentősége van tehát a két nemzet barátságának – mutatott rá.

A Petőfi kapcsán elmondta, a város örömmel vállalta fel a művelődési központ alapítói jogait, s a beruházásokat a jövőben is folytatják. A tervek szerint kialakítják ott a városi könyvtár telepi kirendeltségét is. Köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, amiért felvállalta a nemzetek közötti barátság útjának egyengetését, s azt mondta, a vajdasági magyarokra e barátság biztosítékaként tekint.