2024. április 25., csütörtök

Borsos árú kirándulások: A Tarán töltött két napért 10 ezer dinárt fizetnek a szülők

Az iskolai kirándulások időszaka van. A tanulók örülnek, a szülők azonban azt kérdezik – mire fizetnek ennyit? Az idei árak sok szülőt megleptek – írja a 021.rs hírportál.

A Szerbiai RTV szerint két nap a Tarán, egy éjszakával a nyolcadikosok számára 10 ezer dinárba kerül. A szabadidős programok annyiba kerülnek, mint egy nyári vakáció.

– Ha az olcsóbb szálláshely mellett döntünk, akkor a szülők panaszkodnak, hogy nem megfelelő, a gyerekek nem szeretik, mert szűk a szoba, de ha olyan szállásra mennek, ahol jobbak a körülmények, akkor természetesen az ár is magasabb. Egyensúlyt kell teremtenünk, talán az államnak is valahogy el kellene gondolkodnia azon, hogyan lehet egyensúlyozni – nyilatkozta Gordana Simović szülő.

De mit is fizetnek a szülők pontosan? Egy kísérő tanár diákonként 500 dinártól akár több ezer dinárig terjedő összeget is kaphat. Az orvosi napidíj körülbelül 50 euró. Azonban az adó összege az, ami leginkább befolyásolja az árat. Az utazási iroda ajánlatokat küld az iskolának, majd az iskolabizottság, amelynek szülők is a tagjai, kiválasztja a legkedvezőbbet.

– Arra kell számítanunk, hogy a következő tanévben még drágábbak lesznek a szabadidős foglalkozások és a kirándulások – mondta Milan Bajić, a belgrádi Josif Pančić Általános Iskola igazgatója.

Az egynapos kirándulások 4000-5000 dinárba kerülnek. A szülőknek még nagyobb fejtörést okoznak a kirándulások, amelyek ára eléri a 250 eurót is. Az összeg körülbelül 50 százaléka a szállodákra, 20 százaléka pedig a fuvarozóknak megy, a többi 30 százalékból az ügynökségek csak 10-et keresnek.