2024. április 16., kedd

Adókedvezményt kaphatnak a 300 ezer dinár felett kereső külföldiek

Szerbia kormánya úgy döntött, teljes nyugdíjjárulékot fizet és az adójuk nagy részét is állja azoknak a külföldieknek, akik Szerbiában dolgoznak és 300 ezer dinárnál többet keresnek – írja a 021. rs hírportál.

Ahogy a Danas megírta, ez a teher az adófizetők pénzéből lenne finanszírozva. A napilap szerint a rendelet az IT-szakemberek bevonzására szolgál, ezen belül is az orosz informatikai szektorból érkezőkre.

– Elsősorban az IT-szektorból érkező orosz cégeknek találták ki, hiszen a háborús helyzet miatt egyre nagyobb számban érkeznek Szerbiába. A feltételek miatt értelmetlenné válik ez a rendelet – mondja  Mario Reljanović jogi szakember.

Hozzátette, ezt a mércét csak a külföldi cégek felsőbb vezetői tudják megugorni. Továbbá, a szerb állampolgárok adójából fogják fizetni ezeket az embereket, akik egyébként is hihetetlenül sokat keresnek – tette hozzá.

Az adórendszernek inkább az alacsony bérek tehermentesítése felé kellene elmozdulnia – ezt már Jelena Žarković a Belgrádi Közgazdasági Egyetem professzora mondta, aki hozzátette, a szerbiai emberek azért vándorolnak ki, mert keveset keresnek, az adóterheik viszont nagyok.