2024. március 29., péntek

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok Szerbiában a legdrágábbak a régióban

A régió országai közül Szerbiában a legdrágábbak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, míg az uniós tagállamok közül ugyanezen árucikkek Luxemburgban a legdrágábbak – derül ki az Eurostat statisztikai ügynökség legfrissebb adataiból.

Szerbiában a széles körben fogyasztott árucikkek és szolgáltatások árai az uniós átlag 60 százalékát teszik ki. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok 15 százalékkal olcsóbbak az európai átlagnál, de drágábbak, mint Albániában (86,6 százaléka az uniós átlagnak), Montenegróban (81,5 százalék), Bosznia és Hercegovinában (78,4 százalék) és Észak-Macedóniában (64,2 százalék).

Szerbiában az elektronikus berendezések is drágábbak a régióbeli és európai átlagnál, pontosabban 19 százalékkal. Európában csak Izlandon és Norvégiában drágábbak ezek a berendezések.

Az alkohol és a dohány ára Szerbiában az európai átlag 68,5 százaléka, míg a lábbelik és ruhák árai valamennyivel alacsonyabbak az uniós átlagnál (mintegy 93 százalék).

Az élelmiszerek és alkoholos italok tekintetében Luxemburg a legdrágább, ahol 25 százalékkal magasabbak ezen árucikkek árai az uniós átlagétól. Luxemburgot Dánia és Írország követi a sorban, a legolcsóbb pedig Románia, ahol ezen árucikkek 69 százaléka az uniós átlagnak és Lengyelország, ahol ez az arány 72 százalék.