2024. április 23., kedd

Kétszázmillió dinár a fiatal gazdáknak

A tartományi mezőgazdasági titkárság százhatvannyolc szerződést írt alá a sikeres pályázókkal

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság egyik fontos célja, hogy felpezsdítse a vidéki életet, és a falvakban munkalehetőséget teremtsen. Ezért az idén is támogatja a jövendőbeli fiatal gazdákat. A tartományi kormány épületében Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár nyújtotta át a támogatási szerződéseket a gazdáknak. A beruházások teljes értéke 251,1 millió dinár, ebből 200 millió dinárt a tartományi mezőgazdasági titkárság biztosított.

– Ezen a pályázaton azokat a 40 év alatti fiatalokat támogatjuk, akik szeretnének mezőgazdasággal foglalkozni. Örömmel tölt el, hogy egyre többen jelentkeznek, ezért remélem, hogy ez a támogatás nagy segítség lesz a számukra. A tartományi mezőgazdasági titkárság a közeljövőben is folytatja a jövendőbeli gazdák támogatását, hiszen nagyon fontos arra ösztönözni a fiatalokat, hogy falun maradjnak és dolgozzanak. Ez a pályázat 169 családnak nyújt erre lehetőséget Vajdaság területén – közölte Božić.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, a tartományi mezőgazdasági titkárság 168 fiatal gazdával írt alá támogatási szerződést.

Tudni kell azt, hogy korán, már az év elején kiírtuk ezt a pályázati lehetőséget, és nagy volt iránta az érdeklődés. Összesen 200 millió dináros keretösszeggel hirdettük meg ezt a pályázati kiírást, és csaknem 270-en jelentkeztek. Fontos megemlíteni, hogy a költségek mintegy 90 százalékát tudta támogatni a tartományi mezőgazdasági titkárság, legfeljebb 1,5 millió dináros összegig. Elsősorban azok a gazdaságok pályázhattak, akik az idei évben frissen regisztráltak, és a termelők nem lehettek 40 évnél idősebbek. Ezen a pályázaton arra van lehetőségük, hogy tenyészállatokat, vagy több éves ültetvényeket vásároljanak és telepítsenek. Ezenkívül ugyanúgy megvan a lehetőségük arra, hogy bővítsék a fóliás termelésüket, méhészeti fejlesztéseket hajtsanak végre, öntözőberendezéseket építsenek ki, vagy akár a feldolgozás területén vásároljanak gépsorokat. A tartományi mezőgazdasági titkárságnak az a célja, hogy minél több fiatal foglalkozzon mezőgazdasággal, és a falukon maradjanak – fejtette ki Ótott Róbert.

Hangsúlyozta, hogy sajnos évről évre csökken a gazdaságok száma, de a tartományi mezőgazdasági titkárság ezzel az intézkedéssel igyekszik minden évben mintegy 200 új gazdaságot támogatni.

A csúrogi Milica Grujić a mezőgazdaságban látja a jövőjét.

Milica Grujić (Fotó: Dancsó Áron felvétele)

Milica Grujić (Fotó: Dancsó Áron felvétele)

– Ezen a kiíráson egy bálázó préselőre pályáztam, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat. Nagyon sokat jelentenek ezek a támogatások, segítenek a fiataloknak, hogy falun maradjanak. A jövendőbeli gazdákat arra biztatom, hogy jelentkezzen erre a pályázatra – fogalmazott Grujić.

A Ravno Selo-i Ivana Radujan állattenyésztéssel foglalkozik.

Ivana Radujan (Fotó: Dancsó Áron felvétele)

Ivana Radujan (Fotó: Dancsó Áron felvétele)

– Mi ebből a támogatásból tenyészállatokat vásárolunk. A mezőgazdasági titkárság támogatása nagyon sokat jelent, nélküle ugyanis nehéz lenne ezzel foglalkozni – mondta Radujan.