2024. április 25., csütörtök

A zajtól is védekezni kell!

Vajdaságban Újvidék és Szabadka köteles zaj- és rezgésvédelmi tervezetet készíteni

A tartomány településein egyelőre a törvény által megszabott küszöb alatt van az ipar és a közlekedés által okozott zaj és rezgés mértéke – hangzott el azon a képzésen, amelyet a SENVIBE Európai Uniós program keretében szerveztek meg kedden a tartományi képviselőház épületében. Az oktatási kapacitások növelése érdekében ugyanis a helyi önkormányzatok képviselőit hívták meg a zaj- és rezgésvédelemmel foglalkozó egyetemi tanárok és szakemberek előadásaira. A képzést az Erasmus+ projekt keretében a Tartományi Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság szervezte meg.

A képzés résztvevőit Dragan Đurica segédtitkár köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a tartományi kormány minden uniós programot támogat, amelynek célja, hogy az európai mércéket és értékeket hazánkban is meghonosítsa.

– A tartomány területén egyelőre az önkormányzatok fele végez méréseket. A titkárság viszont olyan további gócpontokon valósítja meg a zajártalom felmérését, amelyekkel segíti a helyi önkormányzatokat abban, hogy teljesebb képet kapjanak a területeiken elvégzett saját méréseikről. Az uniós program keretében összekapcsoltuk a szakmát, a terepen dolgozó személyeket és az önkormányzatokat, hogy a jövőben minél több településen kísérhessük a zajártalom mértékét. A cél, hogy egy hatékonyan működő rendszert alakítsunk ki a zaj- és rezgésvédelem fejlesztésére. A terepről érkező visszajelzéseknek megfelelően pedig szükség szerint módosítjuk az érvényben levő rendelkezéseket is. Szerbiában ugyanis létezik törvényes keret a környezetvédelem ezen szegmensére is – mutatott rá a segédtitkár. 

A helyi önkormányzatok képviselői a törvényes rendelkezések megismerése mellett a képzésen alapvető ismereteket szerezhetnek a zajvédelemről, annak környezeti hatásairól, de a zajszint mérésének módszertanát is elsajátíthatják – részletezte a programot Ivana Kovačić projektvezető, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára.

– A SENVIBE program az oktatási kapacitások fejlesztésére irányul a zaj- és rezgésvédelem terén. A projekt keretében már létezik egy teljes mértékben kidolgozott tanfolyam, amely a folyamatos tanulásra és tapasztalatszerzésre ösztönzi a résztvevőket. Ennek célja az, hogy a helyi önkormányzatok képviselőit segítse abban, hogy lokális szinten minél hatékonyabban kezelni tudják a zajjal kapcsolatos környezetvédelmi problémákat. A meghatározott gócpontokon folyamatosan mérni kell a zaj mértékét és ennek fényében foganatosítani kell a megfelelő védelmi intézkedéseket is – emelte ki a projektvezető. Hozzátette: a rendelkezések szerint a százezer lakostól nagyobb települések esetében stratégiai terveket kell kidolgozni a zajkezelésre vonatkozóan. Vajdaságban ezt Újvidék és Szabadka városok kötelesek megtenni.

Kérdésünkre a tartományi segédtitkár elmondta, hogy a egyelőre ezekben a vajdasági városokban sincs nagyobb gond a zaj és a rezgés mértékével. Újvidéken például nemrégiben nyolcról tízre emelték azon gócpontok számát, amelyeken állandó jelleggel kísérik a zajártalmat. A törvény által meghatározott mércékhez legközelebb álló értéket a kórházhoz közeli Futaki utcában rögzítik, ám még itt is a megengedett határ körül mozog a zaj és a rezgés mértéke. Fontos azonban folyamatosan kísérni a helyzetet, hisz az adatok tükrében építenek szükség szerint hangfalakat, vagy helyezik ki az ipari létesítményeket a település peremére – hangzott el az oktató jellegű találkozón.

Szerbiában a Niši Egyetem szakemberei foglalkoztak legtöbbet a zajártalommal. Az utóbbi években azonban az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán is van lehetőség elsajátítani az ehhez kapcsolódó ismereteket, és végezni kutatásokat. A cél az, hogy mesterképzés keretében mérnöki képesítést is lehessen majd szerezni a zaj- és rezgésvédelem területén – emelték ki a képzésen, amelyen a két említett egyetem szakemberei mellett a kragujevaci felsőoktatási központ tanárai is tartottak előadást, de a munkások egészségügyi védelmével foglalkozó intézet szakembere is felszólalt.