2024. április 18., csütörtök

Tanévzáró istentisztelet

A bácsfeketehegyi református közösség hálát adott a sikeres tanévért

Vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi református templomban ünnepi tanévzáró istentiszteletet tartottak. Ez alkalommal a helyi általános iskola mintegy száz diákja vett rajta részt, valamint jelen volt Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár is, aki köszöntötte a református gyülekezetet az istentisztelet során.

A tanévzáró istentisztelet egy újabb kori gyülekezeti alkalom Bácsfeketehegyen – mondta el lapunknak Orosz Attila bácsfeketehegyi református lelkész és bácskai esperes.

– Amikor ide kerültem lelkésznek, akkor vezettük be ezt az istentiszteletet, ami azt jelenti, hogy nagyjából nyolc éve működik. A helybeli általános iskolával nagyon jó a kapcsolatunk, ezért úgy döntöttünk, hogy szervezünk egy ilyen alkalmat. A gyerekek rendszeresen és örömmel járnak hittanórákra, és nem árt, ha kicsit a gyakorlatba is átültetjük azt, amit ott tanulunk. Így megszokják a templom légkörét, hangulatát, ami nem árt, hiszen közösségünkben nagy hagyománya van a református vallásnak. A másik dolog, hogy amikor egy ilyen fontos fordulóponthoz elérkezünk, mint a tanévzárás vagy a tanévkezdés, akkor meg kell állni az Úristen színe előtt, és hálát adni a megtett útért. Imádságban kérni kell, hogy adjon erőt a folytatandó úthoz. Talán ez lenne ennek az egésznek a lényege – mondta el a lelkész, majd arról is szólt, hogy az elmúlt évek során szüneteltetni kellett mind a tanévkezdő, mind a tanévzáró istentiszteletet. Tavaly ősszel már sikerült megtartani a tanévkezdőt, és most őszre ismét szeretnék megtartani. Orosz kiemelte, hogy az istentisztelet nem kötelező a gyerekek számára, ám ők mégis örömmel részt vesznek rajta, tanáraikkal együtt.

Az istentiszteleten jelen lévő Szakállas Zsolt elmondta, hogy az iskolákban 2001 óta választható tantárgy a hitoktatás.

Mintegy száz gyerek vett részt a tanévzáró istentiszteleten (Lakatos János felvétele)

Mintegy száz gyerek vett részt a tanévzáró istentiszteleten (Lakatos János felvétele)

– Ez ma már egy megközelítőleg 20 éves hagyomány a szerb oktatási rendszerben. Viszont maga az iskola nem elegendő, hogy egy ilyen tantárgyat oktassanak. Nagyon fontosak a templomok, hiszen a szertartások és a gyülekezeti hitélet a templom falai között zajlik. Ezért tartom fontosnak, hogy jó legyen az együttműködés az oktatásügyi intézmények és az egyházak között – fogalmazott a tartományi titkár.