2024. március 28., csütörtök

Sorrendben a második „tripla trón”

A Crvena zvezda diadalával zárult a hazai Szuperliga versengése, miután Dejan Radonjić tanítványai a hétvégi fináléban kétszer legyőzték az FMP-t. A pénteki első összecsapáson hatalmas fölényben játszottak a piros-fehérek, akik már a nagyszünetben brutális (53:29) előnyre tettek szert, majd a különbséget tovább növelve győztek. A sorozat második felvonását vasárnap este Železnikben rendezték, ahol egy merőben más jellegű találkozót vívtak a csapatok, a házigazdának azonban nem volt esélye egyenlíteni a szériában. A Zvezda ugyanis védekezési mestermunka után 15:9-es első periódussal kezdett, és bár az FMP jó ideig életben tartotta reményeit, néhány kosárnyi lemaradásból követve a favoritot, valós esélye nem volt a fordításra, az utolsó percekben pedig már izgulnivalója sem volt a címvédőnek. A Crvena zvezda rekordot jelentő 22. szerb bajnoki címét szerezte meg, és sorrendben másodszor valósította meg az ún. „tripla trón” tarolását, hiszen a tavalyi után a mostani szezonban is megnyerte a regionális ABA-ligát, a Radivoj Korać-kupát és a Szuperligát.

Eredmények, Szuperliga, döntő: Crvena zvezda–FMP 110:71, FMP–Crvena zvezda 59:71 (a sorozatot a C. zvezda nyerte meg 2:0-ra).

Ide kapcsolódik, hogy a Hanga Ádámmal felálló Real Madrid hazai pályán 81:74-re legyőzte a címvédő Barcelonát a spanyol bajnokság fináléjának negyedik mérkőzésén, így 3:1-es összesítéssel megnyerte a párharcot. A fővárosiak a 15. percben már 27:14-re vezettek, a nagyszünetben viszont már 34:33 volt az állás. A Barcelona a fordulás után sem tudta átvenni az irányítást, a Madrid tartotta a vezetést, mígnem a 221 centis, 25 pontig jutott Edy Taveres vezetésével megszerezték a győzelmet. A Real nemrég szívrohammal kórházba került mestere, Pablo Laso a lelátóról nézte végig a diadalt. A 33 éves Hanga – aki tavaly még a katalánokkal ünnepelt bajnoki címet – összességében 27 percet töltött a parketten, ez idő alatt 7 pontot és 8 lepattanót szerzett. A magyar légiós három kupaaranya mellett a második bajnoki címét szerezte meg Spanyolországban. A szezon során a spanyol Király-kupában és az Euroligában is ezüstérmes Real Madrid a 36. bajnoki aranyát gyűjtötte be.