2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Verstappen ellenállt Sainz nyomásának

Az elmúlt két évben nem engedte be az országba, idén viszont már ismét tárt karokkal fogadta a Formula–1-et Kanada az általában eseménydús versenyeket hozó montreali pályán. Aki nem várta a hétvégét, az Charles Leclerc volt, nem elég ugyanis, hogy a Ferrari pilótája egy hónapon belül kétszer is az élről volt kénytelen feladni egy futamot, a túl sok felhasznált motorkomponens miatt máris rajtbüntetéssel kellett szembenéznie, így csak a mezőny végéről startolhatott. A szombatok idei királyának hiánya, valamint a megérkező eső kiszámíthatatlanná tette az időmérőt, amelyen Sergio Pérez autót tört, miközben csapattársa, Max Verstappen megszerezte a pole-t, a nap embere azonban Fernando Alonso volt, aki remekelt az Alpine-nal a vizes pályán, és a második helyre kvalifikálta magát – így 2012 júliusa óta először állhatott az első rajtsorba egy F1-es versenyen.

A 40 éves spanyol hiába ígérte Verstappennek, hogy le fogja őt rajtolni, amiért az viccesen öregnek nevezte, a start után Carlos Sainz Ferrarija eredt a holland nyomába. A futam taktikai vonulatát az adta, hogy mindenki igyekezett sárga zászlós periódus alatt, kevesebb időveszteséggel kereket cserélni, amire adott is lehetőséget Pérez és a végre erős eredmény közelében járó Mick Schumacher műszaki okokból történő kiesése, valamint a bokszból kihajtva a falnak csúszó Juki Cunoda balesete is. Az utolsó tizenhat körben, biztonsági autós periódus után Sainz valamivel frissebb gumikon támadhatta Verstappent élete első győzelméért, ám minden próbálkozása ellenére a Red Bull végsebessége elég volt ahhoz, hogy élen tartsa a címvédőt, aki idei hatodik győzelmével már komoly előnybe került a tabellán. Önmagához képest erősnek tűnt a Mercedes is, amellyel Lewis Hamilton idén másodszor állhatott dobogóra, az egy lassú bokszkiállással is hátráltatott Leclerc az ötödik helyig jött fel, míg a motorgondokkal küzdő Alonso csak hetedikként futott be, ráadásul további két pozícióval hátrasorolták, amiért a hajrában szabálytalanul védekezett Valtteri Bottas ellen.

A Kanadai Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36:21,757, 2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +0,9 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +7,0, 4. George Russell (brit, Mercedes) +12,3, 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +15,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 175 pont, 2. Pérez 129, 3. Leclerc 126, 4. Russell 111, 5. Sainz 102 stb.
Csapatok: 1. Red Bull 304 pont, 2. Ferrari 228, 3. Mercedes 188, 4. McLaren 65, 5. Alpine 57 stb.