2024. április 16., kedd
OLVASNIVALÓ

Uborkaszezon előtti kasszarobbantó filmek hónapja

Júniusi filmbemutatók

És elérkezett az idei év hatodik hónapja is, amely egyike azoknak, amikor is a filmesek is lélegzethez igyekeznek jutni az egész éves robotolás után. Emiatt jóval kevesebb filmet mutatnak be ilyenkor, de különösebb okunk mégsem lehet a panaszra, mivel több izgalmasnak ígérkező alkotást is bemutatnak a filmszínházak, illetve az internetes tartalomsugárzó platformok.

Adam Sandler a legtenyérbemászóbb komikus, aki valaha is filmben szerepelt, és egy-két alkotást leszámítva filmjei rendre az év legrosszabbjai között szerepelnek, amelyek tipikus példái a legalpáribb humorral operáló tucatalkotásoknak, márpedig Sandler tipikus esete annak a színésznek, aki, ha egy picit megerőlteti magát, zseniális alakításokat is tud nyújtani. E alakítások közé tartozik az Apafej (Big Daddy), az Üres város (Reign Over Me), Az 50 első randi (50 First Dates), a Ki nevel a végén? (Anger Management) és a Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems), amelyben szerepelve szerény véleményem szerint kivételesen az Oscar-díjat is megérdemelte volna. Számára hasonló esélyes alkotásnak tűnik az e hónapban, a Netflix gondozásában megjelenő Mindent egy lapra (Hustle) című sportdráma, amelyben Sandler egy lecsúszott kosárlabdaügynököt alakít, aki egy tehetséges spanyol kosarazóban látja a profi kosárlabda következő szupercsillagát, no meg meggazdagodásának a zálogát.

A filmszínházak úgyszintén ebben a hónapban kezdik el vetíteni a Lightyear című egész estés animációs filmet, a nagy sikerű Toy Story rettenthetetlen hősének a fiatal korát meséli el nekünk. Buzz fiatal tesztpilótaként eltökélte, hogy a galaxis legbátrabb űr-rangere lesz, aki semmitől sem riad vissza.

Június 9-én kerül a mozikba a Jurassic World 3 – Világuralom (Jurassic World 3 – Dominion). Colin Trevorrow új filmje, a Világuralom, négy évvel azután játszódik, hogy a Nublar-sziget elpusztult. A dinoszauruszok most már világszerte az emberek között élnek – és vadásznak. Ez a törékeny egyensúly átformálja a jövőt, és egyszer s mindenkorra meghatározza, hogy az emberi lények maradnak-e a fő ragadozók a bolygón, melyen most a történelem legfélelmetesebb teremtményeivel kell osztozniuk. Az alkotók konyhájára eddig 5 milliárd dollárt hozó Jurassic-franchise nagyszabású lezárásában a filmekben szereplő két generáció most először egyesül. Chris Pratthez és Bryce Dallas Howardhoz az Oscar-díjas Laura DernJeff Goldblum és Sam Neill is csatlakozik.

Nagy eséllyel, az úgyszintén ebben a hónapban bemutatásra kerülő kasszarobbantó filmek közé kerülhet Baz Luhrmann Elvis című életrajzi filmje, amely Elvis Presley-nek a rock’n’roll királyának az életét mutatja be, valamint Guy Ritchie Fortune – hadművelet (Operation Fortune: Ruse de guerre) című filmje is Jason StathamAubrey PlazaJosh HartnettCary ElwesBugzy MaloneHugh Grant főszereplésével. A film főhőse, Orson Fortune brit hírszerző élete egyik legveszélyesebb küldetésére indul, hogy felkutasson egy új, a világot teljesen megváltoztató technológiát.