2024. április 20., szombat

Díszvendég a Zentai Magyar Kamaraszínház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja, július 2-áig tizennégy versenyelőadással, zenei eseményekkel, valamint hallgatói előadásokkal és középiskolások számára szervezett workshopokkal várják a közönséget. A színházi versenyelőadásokat az érdeklődők Kisvárdán három helyszínen, a Zsinagógában, a Refi Színpadon és a Művelődési Központban, egy előadást pedig Szatmárnémetiben tekinthetik meg. A társulatok produkcióját ötfős zsűri értékeli. A díjak odaítéléséről Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás színész-rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő-drámaíró hozn döntést – közölték a szervezők az MTI-vel.

A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz, de érkeznek társulatok többek között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, és Komáromból is. A magyarországi társulatok közül pedig a Játékszín, a CSAK! –Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió is színpadra lép. A programban nyolc versenyen kívüli színdarab szerepel, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készülnek. A középiskolások által minden évben várt workshopot ezúttal Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatják be szakemberek a fiatalokat.

A kisvárdai közönség június 24-én, pénteken 18 órakor a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata előadásában Csehov: Három nővér című produkcióját láthatja Sebestyén Aba rendezésében a Művelődési Központban.

Június 25-én, szombaton 21.30-kor a Zentai Magyar Kamaraszínház Goldoni: A fogadósnő című művéből készült előadást játssza a Zsinagógában, a rendező Mészáros Tibor.

Június 27-én, hétfőn 21 órai kezdettel a Zentai Magyar Kamaraszín bemutatja Alessandro Baricco: Novecento elnevezésű produkcióját, melyet Székely Bea ad elő a zsinagógában Táborosi Margaréta rendezésében.

Ugyanezen a napon szintén 21 órakor a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukcióját is megtekinthetik az érdeklődők a Refi Színpadon, ahol Tamási Áron – Szarka Gyula: Ördögölő Józsiás című előadása kerül színre Pataki András rendezésével.
Június 30-án, csütörtökön 21 órai kezdettel az Újvidéki Színház bemutatja Klaus Mann: Mephisto című műve alapján készült produkcióját a Zsinagógában Boris Liješević m.v. rendezésében.

Július 1-jén, pénteken 18.30-kor pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata lép színpadra, Maja Pelević: Az utolsó kislányok című művét Kokan Mladenović rendezte, az előadás a kisvárdai Művelődési Központban lesz.