2024. március 29., péntek

Biztonságos kisérettségi

Branko Ružić: A bombariadók miatt külön intézkedésekkel készülünk a záróvizsgára

Az általános iskola nyolcadikos tanulói jövő héten tesznek záróvizsgát anyanyelvből, matematikából, valamint a kombinált teszt feladatainak megoldása is vár rájuk. Az idén a sorozatos iskolai bombariadók miatt az illetékes hatóságok felkészülnek és biztosítják az oktatási intézményeket. Branko Ružić oktatási miniszter az RTS vendégeként hangsúlyozta, hogy a diákok biztonságban lesznek, és nyugodt körülmények között tehetik le a záróvizsgát.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kisérettségi három napja a lehető legjobban teljen el. Azok, akik ilyenkor bombaveszélyt jelentenek, nem törődnek azzal, hogy a fiatalok a társadalmunk jövőjét képviselik – mondta Ružić, aki kiemelte, hogy napi kapcsolatban állnak a Belügyminisztériummal, így a gyerekek és a szülők is nyugodtan készülhetnek a záróvizsgára. Hozzátette, ötven-hatvan százalékkal lecsökkentik azoknak a létesítményeknek a számát, ahol a tesztelés zajlik majd.

– Minden tesztet kinyomtattak már, amiket biztonsági zsákokban és dobozokban tárolnak. Minden iskolába rendőri kísérettel szállítják ki a teszteket. A titoktartás azért fontos, hogy mindenki egyenlő feltételek mellett vegyen részt – véli a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a bombabejelentések miatt elmaradt órákat miként pótolják, azt válaszolta, hogy, erről minden iskola igazgatója maga dönt. Kifejtette továbbá, hogy nincs szükség különösebb pótlásokra. A legfontosabb, hogy a tanévet rendesen le tudják zárni.