2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS – U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

Vámos kezéből kicsúszott az érem

Bukarestben tegnap a szabadfogással befejeződött az idei U17-es Európa-bajnokság. Az előző napokban a szerbiai és a magyar csapatnak is volt miért izgulnia, mert kötöttfogásban többen érmekért harcoltak, a vajdasági magyarok pedig legjobban a zentai Vámos Antal (71 kg) szereplését kísérték, mert Anti első, litván ellenfelét technikai tussal győzte le, majd egy nehéz küzdelemben (7:6) a grúz versenyzőt is megverte a negyeddöntőben, az elődöntőben pedig a török Özdemirrel találkozott. Vezetett is 6:2-re, de végül riválisa megfordította a meccset, és ő került a fináléba, majd el is hódította a titulust. A zentai birkózó tehát a bronzmeccsel volt kénytelen vigasztalódni, de ott már nem volt benne annyi erő, így az ukrán Radik 5:2-re legyőzte. A szerbiai csapat végül mégsem maradt érem nélkül, mert a 80 kg-os súlycsoportban Branko Đukić osztrák és finn ellenfelet legyőzve végül a bronzmeccsig jutott el, ahol szintén győzött, 4:3-ra verte meg a román Ignatescut. Megemlítendő még, hogy Berkec Deján (60 kg), a felsőhegyi Hercules tagja szintén szőnyegre lépett, de a rajton súlyos, 9:2-es vereséget szenvedett egy lettől, és kiesett.

A magyarok természetesen sokkal vérmesebb reményekkel indultak el a román fővárosba, s bizony meg is lett az eredménye: Darabos László (110 kg) Európa-bajnok lett, László Mózes (45 kg) a dobogó második fokára állhatott fel, Lévai Levente (65 kg) és névrokona, Füge Levente (48 kg) pedig bronzérmet vehetett át. A magyarok ezzel a csapatversenyben 95 ponttal a 6. helyet foglalták el, összesítettben pedig Azerbajdzsán győzött fölényesen az ukránok és a törökök előtt.

A lányoknál is voltak pazar magyar eredmények: László Kornélia (46 kg) aranyérmet, Török Gerda (57 kg) pedig ezüstérmet nyert. A szerbek négy versenyzőt indítottak, a legtovább pedig Milica Sekulović (53 kg) jutott el, ő azeri versenyzőt győzött le a rajton, majd a vigaszágon bolgárt, de a bronzmeccsen súlyos vereséget (14:5) szenvedett a moldovai Nitától.

Szabadfogásban Szerbia nem indított versenyzőt, a magyarok viszont igen, s nem kis megelégedésre Zsivnovszky Pétert (80 kg) csak a döntőben tudta megállítani a moldovai Bors (3:1), a honosított Musza Arsunkaev (92 kg) pedig tegnap este szintén döntőt birkózott a török Beneklivel.

Újhelyi László-emléktorna

Százhúsz kis birkózó az akadémián

Magyarkanizsán a Vajdasági Birkózóakadémia csarnokában rendezték meg az I. Újhelyi László-emléktornát, a Potisje néhai edzőjének tiszteletére. Az emléktornát négy utánpótlás-korosztály részére álmodták meg, most Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek versenyzők, így összesen 13 klub 120 birkózója lépett szőnyegre.

A felsőhegyi Hercules, a moholi Partizan, a magyarkanizsai Potisje, a szabadkai Spartacus és a Zenta aranyérmesei, fiúk, U8-as korosztály, 21 kg: Juhász Dániel (Spartacus). 22 kg: Dobó Bence (Potisje). 25 kg: Kordován Áron (Zenta) és Cérna Bence (Potisje). 26 kg: Kolić Máté (Hercules). 30 kg: Buljovčić Mihajlo (Spartacus) és Velez Patrik (Hercules). 34 kg: Kadvány Máté (Hercules). U10-es korosztály. 26 kg: Kovács Botond (Zenta). 28 kg: Berkecs Željko (Hercules). 34 kg: Lucsán László (Hercules). 36 kg: Fodor Dominik (Hercules). 38 kg: Pásztor Marci (Hercules). 46 kg: Molnár Leó (Spartacus). 54 kg: Ljotić Filip (Partizan, Mohol). 62 kg: Némedi Noel (Spartacus). U12-es korosztály. 52 kg: Fátyol Dominik (Potisje). 65 kg: Petrović Nemanja (Potisje). Lányok, U10-es korosztály. 30 kg: Berkecs Angyalka (Hercules). 47 kg: Korom Réka (Potisje).  U13-as korosztály. 55 kg: Pernyész Szindyrella (Potisje).