2024. március 29., péntek

Veliki Trnovacon Szerbia szeme

A kis szavazóhely döntheti el egy képviselőházi mandátum sorsát

Június 23-án immár negyedik alkalommal tartanak Veliki Trnovac hatos szavazóhelyén az országos szinten még április 3-án lezajlott parlamenti választásokat. Itt ugyanis háromszor is meg kellett ismételni a voksolást a jelzett visszaélések, szabálytalanságok miatt. A választások végleges eredményeinek kihirdetése is várat magára, éppen az említett gondok, ismétlések miatt. Az eset kapcsán Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) végrehajtó igazgatója azt mondta, a kialakult helyzet a választási törvény módosításának a következménye, a választási eredmény kapcsán fontos szerepet tölt be az említett szavazóhely, így nem lehet közölni a végleges adatokat, amíg egyszer a szabályoknak megfelelően le nem bonyolítják a voksolást. Jelenleg egyébként is tovább tart a választási eredmény megismerése, közlése, hiszen a Köztársasági Választási Bizottság mellett községi, városi és helyi bizottságok is vannak, amelyek ellenőrzik a választás eredményeit, ez pedig lassítja a folyamatot. Ugyanakkor azért lényeges Veliki Trnovac, mert képviselőházi mandátum sorsát döntheti el: az albán kisebbség szerezhet egy mandátumot a természetes küszöbnek köszönhetően, melynek következtében, a parlamenti mandátumok elosztásakor, egy mandátummal kevesebb jutna a Szerbiai Szocialista Pártnak.

Ezek a körülmények elvezettek oda, értékelte Klačar, hogy a pártok fokozott figyelmet kezdtek fordítani az említett szavazóhelyen zajló megmérettetésre, egy külön kis helyi kampány vette kezdetét, s a polgárok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a szavazás iránt, hiszen tétje van annak, hogy voksolnak-e, s melyik politikai szervezet mellett foglalnak állást. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, jelentette ki a CeSID vezetője, hogy egy kis helyi választási bizottságnak nincsenek olyan kapacitásai, amelyeknek köszönhetően sikeresen lebonyolíthatna egy szavazást ilyen felforrósodott hangulatban.

A parlamenti választások eredményének késlekedése miatt várat magára a kormányalakítás is, az új kormányfő nevét, a korábbi ígéretek alapján, leghamarabb július végén ismerhetjük majd meg.