2024. április 25., csütörtök

Zsúfoltan és drágán laknak az európaiak

Az Európai Unióban 2020-ban a lakosság 17,5 százaléka élt túlzsúfolt háztartásban. Az EU Statisztikai Hivatala, az Eurostat szerint ez azt jelenti, hogy családi helyzetüknek és életkoruknak megfelelően nem jutott elegendő hely a háztartás minden tagjának.

„A túlzsúfolt háztartásokban a helyhiányt fokozta, hogy a gyerekek olyan helyiségekben játszottak, ahol a koronavírus-járvány miatti karantén idején a szülők online próbáltak dolgozni. Ezenkívül a túlzsúfolt környezet potenciálisan nagyobb kockázatot jelent a fertőzés terjedésére” – áll az Eurostat jelentésében.

Az EU-tagállamok közül Románia lakosságának csaknem fele (45,1 százalék) élt túlzsúfolt háztartásban 2020-ban. Hasonló volt a helyzet Lettországban (42,5 százalék), Bulgáriában (39,5 százalék), Lengyelországban (36,9 százalék) és Horvátországban (36,2 százalék) is.

Cipruson (2,5 százalék), Írországban (3,2 százalék), Máltán (4,2 százalék) és Hollandiában (4,8 százalék) voltak a legalacsonyabbak a százalékadatok.

Ami a lakhatási költségekkel való túlterhelés mértékét illeti, 2020-ban Görögországban, Bulgáriában és Dániában volt a legmagasabb. Ilyen téren nagyok a különbségek az Unió országai között.

„Sok háztartásban a legnagyobb kiadások havonta a lakhatási költségekhez kapcsolódnak. A lakások megfizethetősége a lakástúlterhelési arányon keresztül elemezhető. Ez az arány azt mutatja, hogy a lakosság milyen arányban él olyan háztartásban, amely rendelkezésre álló jövedelmének legalább 40 százalékát a lakhatásra költi” – magyarázta az Eurostat.