2024. április 20., szombat

Érdekképviselet és önállóság

A nyáron aligha alakul új kormány

Folyamatosan meg tudott újulni, képes volt erősödni, s végig a magyar közösség érdekeit képviselve, nem tért le útjáról a Vajdasági Magyar Szövetség, jelentette ki Pásztor István pártelnök a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorának vendégeként kedden a párt alapításának 28. évfordulójáról szólva. Mint mondta, a párt a szükséges csatákat is megvívta, gyengíteni próbálták, de a szervezet ma is a közösség erős képviseletét jelenti, s ennek fényében készül politizálni a jövőben is: továbbra is a parlamenti többségnek, a kormánynak a része kíván lenni.

– Nem kívánunk miniszteri tisztséget magunknak, viszont azokban a minisztériumokban, amelyekben most is jelen vagyunk – ez összesen hét tárcát jelent –, szeretnénk megtartani az államtitkári pozíciókat. Ezek azok a minisztériumok, amelyekről meggyőződésünk, hogy az érdekérvényesítés szempontjából, a vajdasági magyar emberek érdekérvényesítése szempontjából különösen fontosak – fogalmazott Pásztor.

Megítélése szerint sokáig kell várni majd a leendő kormány megalakítására, hiszen még mindig nem zárult le a választási folyamat. A nyár szerinte az egyeztetésekkel zajlik majd, nem jön létre az új kabinet. Arról is beszélt, hogy prioritásainkat továbbra is itt kell megfogalmaznunk, s ehhez kérhetjük az anyaország támogatását, de a szerb állam hozzájárulását is, hiszen itt számítunk adófizetőknek. Mint mondta, a párt továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, nem szeretne kiszolgálója lenni sem az anyaországi, sem a szerbiai hatalmi központnak.