2024. április 24., szerda

Leállítják a gázszállítást a Török Áramlaton

Egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom – írja a G7. A vezetéken karbantartást végeznek és ma fogják kezdeni. 

A G7 szerint a korlátozás a teljes európai piacot érinti. A teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, de az Északi Áramlaton keresztül is csak harmadannyi gáz érkezett, mint korábban. A Gazprom itt is karbantartásról beszélt, ugyanakkor a németeket hibáztatták a történtekért.

Péntek délelőtt derült ki, a Gazprom a szerződött gázmennyiségnek csak a felét szállította le Olaszországnak, ugyanezt tapasztalták a németek is. A Gazprom feje, Alekszej Miller ezt követően úgy fogalmazott, hogy „a földgáz a mi termékünk, és mi a saját szabályaink szerint játszunk".

Az oroszok persze az Északi Áramlat 1 leállását egy műszaki hibának és annak tudják be, hogy a Siemens leányvállalata nem szállított le nekik fontos alkatrészeket a gázvezetékek működtetéséhez.

Németország gazdasági minisztere, Robert Habeck szerint ez csak ürügy, valójában az oroszok a földgáz árának emelését akarják elérni a globális piacon. A Deutsche Welle szerint az orosz döntés időzítése sem véletlen hiszen Olaf Scholz kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök társaságában Kijevben tárgyalt. Ezen utóbbi olvasatot látszik alátámasztani az is, hogy Franciaországba sem érkezik már orosz gáz.