2024. április 20., szombat

Ismét tiltakoztak a Fiat munkásai

Kevesen vállalnák a kétéves külföldi képzés feltételeit – Ma hozzák nyilvánosságra a végkielégítések összegét

Újabb tiltakozást szerveztek hétfő délután a Fiat munkásai: órákra lezárták a Kragujevac–Čačak utat. A tüntetésre azt követően került sor, hogy délután egy órakor lejárt a jelentkezési határidő a külföldi képzésekre. A gyárat átvevő, újonnan alapított Stellantis cég ugyanis 18–24 hónapos szlovákiai, illetve lengyelországi átképzést ajánlott azoknak, akik meg szeretnék tartani a munkahelyüket. A Fiat, a Chrysler és a Peugeot egyesülésével létrejött új üzemben 1500 munkást alkalmaznának.

A Beta hírügynökség értesülései szerint kevés dolgozó jelentkezett a külföldi képzésekre. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a szerb kormánynak sikerült kiharcolnia, hogy a munkások a kiutazás előtt kapják meg a 11.000 eurós bónuszt, a külföldön töltött idejük alatt 800-850 eurós fizetéshez jussanak, visszatérésükkor viszont további 6000 eurós bónuszt kapnának az új gyártól – ismertette csaknem két héttel ezelőtt az egyeztetések eredményeit Ana Brnabić kormányfő. A szakszervezetek képviselői már akkor előrebocsájtották, hogy a Fiat dolgozói számára nem elfogadható a kétéves külföldi tartózkodás, és a munkások többsége a családjaik miatt nem szívesen fogadná el ezt az ajánlatot.

A Független Szakszervezet képviselője, Saša Đorđević szerint a hosszabbított határidő sem hozott nagyobb változást, becslése szerint legfeljebb 250 dolgozó jelentkezett a külföldi képzésekre – mondta az elnök a Beta hírügynökségnek. Ugyanakkor elismeréssel szólt a szerb kormány és a Stellantis egyeztetésének fejleményéről, amely kitért a társadalmilag veszélyeztetett csoportok megvédésére. Szombaton ugyanis nyilvánosságra hozták azokat a kategóriákat, amelyeket minden feltétel nélkül alkalmaz majd az új üzem. A „védett” csoportokba tartoznak többek között az öt évtől fiatalabb gyermeket nevelő édesanyák, de egyes fogyatékkal élők is – emelte ki a szakszervezet elnöke.

A megegyezések szerint azoknak a munkásoknak, akik nem vállalták a hosszú távú külföldi képzések egyikét sem, végkielégítést fizetnek. Ugyanígy járnak el az a több mint 500 munkás esetében is, akik eleve munkafeleslegnek számítanak. A Stellantis által korábban felkínált összeget elutasították a szakszervezetek és a dolgozók képviselői is. Az alkalmazottak szolgálati évenként ezer eurós végkielégítésben egyeznének ki, de új munkahelyek biztosítását is elvárnák az államtól. Az egyeztetések eredményeit ma hozzák nyilvánosságra.