2024. április 19., péntek

Fokozatos hozzáférés a földhivatali adatokhoz

Miután a múlt héten intenzív hackertámadás miatt a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ) biztonsági okokból átmenetileg teljesen lezárta informatikai rendszerét, hétfőn reggel megkezdték a fokozatos belépést az adatbázisba, és a nap folyamán már ismét elérhető volt az állami szervek, a helyi önkormányzatok és a közjegyzők számára.

Maja Radović, a földhivatal illetékese elmondta, hogy a biztonságtechnikai mérnökök már reggel megkezdték az első állami intézmények bekapcsolását, és különösen fontosnak tartják, hogy tegnap óta az Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium ismét ki tud adni építési engedélyeket, az Igazságügyi Minisztérium rendszerén keresztül pedig a közjegyzőknek is újból hozzáférésük van az adatokhoz, tehát hitelesíthetnek adásvételi szerződéseket és kiadhatnak ingatlan-nyilvántartási bizonylatokat. Radović a K1 tévécsatornán arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a földhivatali adatok elektronikus lezárásának köszönhetően a kibertámadás nem tudott kárt okozni a rendszerben, melyet lépcsőzetesen fognak újból megnyitni. A polgárok még nem tudják ugyan intézni minden ügyes-bajos dolgukat a kataszteri hivatalokban, de az RGZ a mielőbbi teljes visszaállításon fáradozik, mindenekelőtt azon, hogy ismét zavartalan legyen az ingatlanok adásvétele, ami gyakorlatilag már tegnap intézhető volt.

Az újvidéki Földtani Intézet még hétfőn sem fogadta az ügyfeleket (Fotó: Beta)

Az újvidéki Földtani Intézet még hétfőn sem fogadta az ügyfeleket (Fotó: Beta)

„Az állam geoterületi adatainak infrastruktúráját érte kibertámadás, ez pedig az ENSZ megállapítása szerint az állami szuverenitás tartópillére. Bizonyos értelemben tehát a támadás Szerbia szuverenitása ellen irányult, ezért a múlt kedd óta a szisztéma biztonságáért felelős összes csoportunk gyakorlatilag 24 órán át dolgozott, három váltásban. Szakembereinkhez csatlakoztak a Köztársasági Ügyészség, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség, a Belügyminisztérium és minden más olyan állami szerv képviselői, amely képes támogatást nyújtani rendszerünk és a polgárok adatainak védelméhez” – nyilatkozott Radović, hozzátéve, hogy június 14-én az első műszaki zavarok észlelésekor az RGZ honlapján azonnal tájékoztatták a lakosságot a problémáról, így az ingatlanpiaci szereplők is idejében értesültek az előállt helyzetről, és nem alakult ki pánik, de egyes médiumokban valótlanságok is elhangzottak.

A következpő napokban az átfogó, minden részletre kiterjedő ellenőrzést végzik, ezért az interneten még nem lesznek hozzáférhetőek az adatok, még a hivatal foglalkoztatottjai sem tudnak bejutni az adatbázisba, de az RGZ mérnökei várhatóan a hét végéig üzembe helyezik a rendszer legnagyobb részét.