2024. április 20., szombat

A természet csodájának ünnepe

Tízéves a zentai Tiszavirág Fesztivál

Amikor Zentán elrajtolt a Tiszavirág Fesztivál, valószínűleg a rendezvénysorozatot szervező Zentai Községi Idegenforgalmi Iroda munkatársai sem remélték, hogy ennyire népszerű lesz az egész világon szinte egyedül ebben a térségben egyedülálló természeti jelenség, a tiszavirágzás tiszteletére életre hívott rendezvény, amelyre már nemcsak a környező községekből, hanem a szomszédos országokból is érkeznek látogatók. A fesztivál idei időzítésével a szervezők is megütötték a főnyereményt, hiszen a programokkal párhuzamosan a látványos és egyedülálló természeti jelenségben a kérészrajzásban is gyönyörködhettek mindazok, akik a koraesti órákban a Tiszavirág sétányon tartózkodtak. Ami a fesztiválon szereplő fellépőket illeti, a szervezők az idén többnyire a nosztalgia, másrészt pedig a forró, egzotikus és pezsgő latin dallamok, illetve ritmusok elegyét szolgálták fel a rendezvénysorozat közönségének.
Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, a fesztivál főszervezője az idén tizedik, jubileumi rendezvény varázsa kapcsán napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ez mindenekelőtt magának a helyszínnek, a zentai Tisza-partnak köszönhető. Kiemelte, hogy a szervezők a kezdetektől a családias hangulat megteremtésére törekedtek, felhőtlen szórakozást biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
– Mi nem arra törekszünk ezzel a fesztivállal, hiszen maga a terület sem adott arra, hogy óriási koncerteket szervezzünk, hanem inkább arra törekszünk, hogy minőségi, jó zenekarokat hozzunk, akik inkább hangulatot szolgáltatnak ahhoz, hogy az emberek összejöjjenek, barátkozzanak – hangsúlyozta a főszervező.

Pénteken a rendezvénysorozatot hagyományosan a Tiszamenti Fúvószenekar hangversenye nyitotta meg, majd a borutcában a Contrabayando formáció lépett fel borozáshoz, baráti beszélgetéshez ideális latin dallamokat is tartalmazó akusztikus dzsesszzenével, a szabadkai formációt pedig Mirko Popov zentai fiatalember, elsősorban a hölgyek szívét megdobogtató akusztikus fellépése követte. A nagyszínpadon a Bestbeat Beatles emlékzenekar részesítette fergeteges beatzenei időutazásban a közönséget, majd pedig a Gypo Circus táncoltatta meg a legkitartóbb bulizókat.
Szombaton a délelőtti órákban az alsó rakparton retro horgászversenyt tartottak, délután pedig a legkisebbeké volt a tér. Az alsó rakparti sétányon a szervezők aszfaltfestésre invitálták a gyermekeket, akiknek egyben a Csíkos-Pöttyös zenekar gyermekkoncertjével is kedveskedtek. A Bor utcában a zentai Stevan Mokranjac zeneiskola növendékeinek a fellépése nyitotta meg a napot, őket pedig a Borfolk népzenekar és a Sambans fergeteges dobprodukciója követte a sétányon egyfajta átmenetként a koraesti programhoz, amelynek keretében a Latin Combo Duo Cubano zenéje perdítette táncra a latin táncok szerelmeseit, ezt követően az Inke akusztikus blueszenekar fellépésére borozhatott a közönség. Az előző évekhez hasonlóan az idén is kihirdették a fesztivál borát. Ezt a címet a szakértők döntése szerint a szabadkai Dibonisz, míg a közönségszavazás alapján a magyarkanizsai Dukay borászat érdemelte ki.
A nagyszínpadon úgyszintén a latin ritmusok jegyében a Kelet-Európában unikumként életre hívott 10 tagú, latin-amerikai cumbia szuperformáció, a Los Orangutanes perdítette táncra a stílus kedvelőit. A kolumbiai eredetű, páros ütemű latin tánc és zenéje Latin-Amerikában az egyik legnépszerűbb tánccá vált egyszerű ritmusának és könnyű táncolhatóságának köszönhetően. A fesztivál fénypontja az idén is a zentai hajó- és csónaktulajdonosok fáklyás felvonulása, illetve a tűzijáték volt, amit a belgrádi Bijelo dugme emlékzenekar koncertje zárt.
Az idei fesztiválon a zentai Rotary Klub adománygyűjtést is szervezett. A nemzetközi humanitárius szervezet tagjai a Zentai Gyermekrendelő felszerelésére gyűjtött anyagi támogatást, azzal, hogy az adakozók ihattak a fesztivál koktéljává kikiáltott Tiszavirág koktélból.