2024. március 29., péntek

Új köntösben a Négy toronyház közti terület

Hetvenhét milliót költöttek köztéri felújítására

Miloš Vučević polgármester pénteken megtekintette a Belgrádi rakpart, azaz a sétány, a Marko Miljanov, a Dušan Vasiljev és a Visarion püspök utcák által határolt lakónegyedet, ismertebb nevén a Négy toronyház lakóközét. Itt a városi kommunális közvállalatok munkásai rendezik a környéket, a munkálatokat nemsokára befejezik. A projektet a Városi Telekrendezési és Nagyberuházási Igazgatóság finanszírozza. Az infrastrukturális munkálatok már befejeződtek, jelenleg az utolsó simítások zajlanak a terepen. A városi önkormányzat megbízásából ezen a részen 4600 négyzetméternyi területet rendeztek, javítottak a negyed esztétikai kinézetén és a térkihasználtságon is. A környék lakói a beruházásnak köszönhetően számos rekreációs és pihenésre szolgáló területet élvezhetnek.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A polgármester megelégedettségét fejezte ki a négy toronyház közti terület új kinézetével kapcsolatosan. – Amióta 1972-ben kiépült ez a terület, úgy gondolom, hogy nem megfelelő módon rendezték. A Belgrádi rakpart és a Halpiac közelében található utcák lakói most attraktív helyszínnel gazdagodtak, olyannal, ahol társaloghatnak és egyéb, szabadidős tevékenységeket is folytathatnak. A fiatalok a legjobb sportpályáknak és játszótereknek örülhetnek. A legjobb minőségű felszerelést építettük be, a meglévő, zöld felületeket is megőriztük és kibővítettük, ugyanakkor felújítottuk a parkolókat és új közvilágítást is kapott ez a lakónegyed. A helyszín most fantasztikusan mutat, a felújításba 77 millió dinárt ruháztunk be. Továbbra is törekedni fogunk a város minden részének arányos fejlesztésére, remélem, hogy stabil költségvetésünk is lesz annak érdekében, hogy felújíthassuk a több évtizede elhanyagolt részeket. Ilyenek még mindig vannak a város egyes pontjain – emlékeztetett Vučević.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

A kosárlabdapálya környékét és a játszótérnél található nagy teret új kockakövekkel rakták ki, míg a kisebb méretű kövek a járdákat borítják. A kikövezett terület összesen 2250 négyzetméteres. Emellett korlátokat is elhelyeztek a mozgássérültek számára, akik ezeknek köszönhetően most könnyebben közlekedhetnek a területen, mint korábban. A játszótér és a sportpálya új tartozékokkal bővült, gumipadlózatot kaptak. A sportpályán elhelyeztek két kosárlabdapalánkot, állványon, valamint a pingpongasztalt is felújították. A gyermekek számára különösen érdekesek lesznek a többfunkciós tartozékok, amelyek önfeledtté teszik a játékot és a szórakozást. A területen húsz új padot, két darab egybefüggő padot és tizenöt szemeteskukát helyeztek el, és két kerékpárállványt is.

Ma a Városi Kertészet Közvállalat munkásai elhordják a kiszáradt fákat, megmetszik a bokrokat, virágokat ültetnek, füvet nyírnak… A Put közvállalat dolgozói a környező bekötőutak, járdák és parkolók aszfaltozáson dolgoznak.