2024. április 23., kedd

A népművészet ereje

Topolyán XI. alkalommal is Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

Szombaton zárja kapuit Topolyán a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében több helyszínen zajló XI. Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál. Kisimre Szerda Anna, a KZMK elnök asszonya, a népművészeti fesztivál házigazdája elmondta, hogy a rendezvényt múlt évben kényszerből szervezték meg szabadtéren, ami annyira pozitív visszhangra talált, hogy az idén egyértelmű helyszínként gondoltak a Topolya Község Múzeuma melletti térre.

–A népművészet egy komplex művelődési, művészeti tudástár, amely a szellemi hagyaték mellett a tárgyi emlékeket is magában foglalja. Ezért is álmodtuk meg ezt a találkozót, hogy a táncon, a zenén és az éneken túl a tárgyalkotó népművészetet is megismerhesse a közönség, kiemelt figyelmet szentelve a gyerekeknek. Akiknek ha átadjuk a személyiségfejlődés egyik igen fontos szegmensét, az alkotás örömét és szeretetét, akkor van reménye és jövője népi hagyatékunknak. Hiszen a Duna Művészegyüttes csodás színpadi produkciója, mint ahogy más fellépőink, sőt a kézimunkázók alkotásai is arról tanúskodnak, hogy milyen gazdag értékeket hagytak ránk elődeink, amit kötelességünk éltetni és továbbadni – nyilatkozta egyebek mellett Kisimre Szerda Anna.

A rendezvény első napján Topolya KözségMűvelődési Háza színháztermében a budapesti Duna Művészegyüttes és zenekara lépett színpadra, Magyar táncképek című fergeteges előadásával. A közönség tetszését teljesen elnyerte a produkció, így a vastaps utáni ráadás nem maradhatott el. Csasztvan Zsuzsanna, az együttes művészeti titkára a színpadszaggató fellépés után elárulta, hogy a produkció Juhász Zsolt művészeti vezető elképzelése alapján állt össze, amivel Magyarország számos településén vendégszerepeltek már, és Topolya mellett a magyarkanizsai közönség is élvezhette.

–Az előadás Mezőföld táncaival kezdődött, majd három tájegység – Somogy, a Felső-Tiszavidék és Hortobágy – pásztortáncait láthatta a közönség. Következtek a Vág–Garam közi táncok és a méhkeréki táncok, aztán Gyergyóba és Kalotaszegre, a kárpátaljai Viskre és a bácskai Tisza mentére kalauzolták el közönségüket a táncosok és a zenekar tagjai – mondta a művészeti titkár, aki elárulta, hogy a vajdasági vendégszereplés után Erdélyt és Csehországot is célba veszik.

Pénteken a fesztivál keretében Topolya Község Múzeumának udvara megnyílt a gyerekek előtt, akik a Juhász zenekar Tudom én már… című lemezbemutató koncertje mellett megismerkedhettek a Bolyos Szenti Lilla vezetésével működő Szivárvány képzőművészeti kuckó alkotásaiból nyílt kiállítással. Kovács Hanna népi gyermekjátékokra invitálta a csoportokat, illetve a Kodály tagsága segítségével kézműves-foglalkozások zajlottak. Délután a Tulipán kézimunkaszakkör és Szabó Gizella alkotásaiból nyílt tárlat a művelődési ház kiállítótermében, amit szerdáig lehet megtekinteni. A színházban a Csiripiszli énekcsoport, a Csörgő és a Cinegék citerazenekar, valamint a Kaláris asszonykórus koncertezett, az Aurora Beszédművészeti Műhely közreműködésével. Az estet Csonka Ferenc és zenekara és a magyarországi Eszterlánc zenekar színpadi produkciója zárta a múzeum mellett felállított szabadtéri színpadon. A táncos lábú és még kitartó közönséget pedig a Kodály-házba invitálták táncházra. Szombaton 19 órától nagyszabású néptáncgála zárja a fesztivált az ovisok tánccsoportjának fellépésével, a Cirkalom, a Csiripiszli, a Kisvirgonc és a Szederinda táncegyüttessel, valamint színpadra várják a kishegyesi Rizgetős táncegyüttest, a szabadkai Talentum táncegyüttest és a magyarországi Zselic táncegyüttest, amelyeknek zenei kíséretét a Fokos zenekar biztosítja.