2024. április 16., kedd

Pannon-alföldi lila mező

Hétvégi nyugalomfürdő Ilonafalván

A magyarkanizsai Nagy Elvira kicsivel több, mint félhektáros levendulamezeje Magyarkanizsa és Zenta között félúton, közelebb Magyarkanizsához, Ilonafalván várja a látogatókat. A lila Pannon-tenger a nyugalom és a szemlegeltetés, az orrkényeztetés szigete jó néhány napig. A levendulaszüretre bárki mehet szombattól egészen csütörtökig, a hétvégén külön programokat is szerveznek. A nyolcéves ültetvény az út mellett helyezkedik el, fákkal és bokrokkal övezett, így amikor rálépünk a birtok területére, mintha egy másik világba csöppennénk. Ahogy Elvira mondja, a környező termőföldeken ott vannak a herebálnák, a bálákba préselt here ligetként tárul elénk, lila-zöld, széna, levendula, szín és illat játéka… Bálna és tenger Ilonafalvára hív a hétvégén.

– A májusi esők jól jöttek, szépen fejlődött a virág, éppen hétvégére teljes pompájában fogja várni az idelátogatókat. Erről a területről több ezer csokrot szedünk össze – mesélte Elvira, aki azt is elárulta, hogy a levendula illata zöld és száraz állapotában mutat különbséget. – Most erős, zöld, friss illata van, megszárítva pedig teljesebb, csak az aromája marad meg. Szombattól várjuk a látogatókat a szedd magad! akcióval, amikor papírzacskókat lehet teleszedni, illetve dekorációkat is készítünk, amibe szeretnénk bevonni a résztvevőket. Koszorút, buzogányt csinálunk szombaton és vasárnap, illetve fali dekorációkat. Előrukkolunk egy bőrtej-, krém- és ajakbalzsam-készítő műhellyel, melyet gyógyszerésztechnikus vezet – magyarázta Elvira.

Az ilonafalvi levendulamezőre szeretettel és programokkal várnak mindenkit, a foglalkozásokra 400, illetve 1000 dinárba kerül a részvételi díj, semmit nem kell vinni, a szedőzacskóért 600 dinárt kell fizetni, amit bőven meg lehet tölteni illatos levendulával. Szombaton és vasárnap 10-től 19 óráig szedd magad! akció, 10-től 17 óráig dekorációkészítő műhely, 17 órától bőrápoló termékek saját kezű készítése! Maga a szüret, amikor a papírzacskókat tele lehet szedni, június 18-tól 23-ig tart.

– Már eddig is nagyon sokan felkerestek, visszatérők és újak is, de a terület mindenkit befogad. A látvány, a nyugalom, az illat és a természet ejti itt rabul a látogatót, és gyakran megesik, hogy leheverednek és megpihennek ebben a környezetben az emberek. A terheket és a gondokat az itt töltött idő alatt magunk mögött hagyjuk, olyan nyugalom és béke vesz körül, ami idevonzza az embert. Én, amióta levendulával foglalkozom, még inkább megszerettem a szülőhelyemet. Megtaláltam azt a kis darabkáját a Pannon-alföldnek, ami biztos gyökereket adott, hogy itt maradjak és itt csináljak valamit. Olyan egyedi dologgal való foglalkozást, amiben másoknak is részük lehet.

Hogy senki sem távozik üres kézzel Ilonafalváról, az már biztos. Június 18-tól 23-ig a levendulamező mindenkié! @sz=JK