2024. április 18., csütörtök

Magyar nóta szólt a Tisza-parton

Titelen megtartották a magyar konyha napját

Szombaton, a dél-bácskai Titelen megtartották a magyar konyha napját, melyen mintegy harminc főzőcsapat vett részt, Székelykevétől kezdve, a romániai Végvárig. A helybeli Magyar Művelődési Központ szervezésében a csapatok hagyományos magyar ételek főzésében mérték össze tudásukat.
Persze nem a versenyzés az elsődleges célja a rendezvénynek, hanem az, hogy a maroknyi kis magyar közösség tagjai újra találkozzanak a határon innen és határon túl élő nemzettársaikkal és, hogy magyar nótától legyen hangos a titeli Tisza-part. A szép fekvésű, ezeréves múltú, négy és félezer lakosú településen az öt éve alakult Magyar Művelődési Központ próbálja összefogni az itt élő kis magyar közösséget.

– Nagyon örülök, hogy az egyre tornyosuló nehézségek ellenére az idén ismét meg tudtuk szervezni a rendezvényünket, amely most egy kis jubileumot is ünnepelhet, hiszen ötödik alkalommal tartottuk meg. Ez szerintünk nagyon fontos, mert mindaddig, amíg ilyen emberek vannak, akik dolgoznak azért, hogy egy ilyen esemény megtörténjen Titelen, addig azt mondhatjuk, hogy igen, magyarok vagyunk, és még itt vagyunk – mondta Latinkić Magda, a Központ elnöke.
Nem könnyű magyarnak maradni a településen, ahol már több mint fél évszázada nincs magyar tannyelvű oktatás.
– Magyar gyermek nincs, Titelen csak vegyes házasságokat kötnek. Úgyhogy abból már nincsenek magyar ajkú gyermekek. A magyar nyelv most kihalásban van Titelen. És attól félünk, hogy most 2022-ben, a népszámlálás után, ötszáz alá csökken a magyarok létszáma a faluban – hallottuk Ördög Lajostól, a titeli Magyar Művelődési Központ alelnökétől.
Egy ideig a Magyar Művelődési Központ szervezett magyar nyelvoktatást a településen, két éve pedig a helybeli általános iskolában tanulhatnak magyarul a helybeli gyerekek.
– Egy nagy múltú város kis közössége ehhez a múlthoz méltóan, minden évben megünnepli a magyar konyha napját. Szól a magyar nóta a Tisza-parton. A szolidaritás, a környező magyar települések összefogásával itt van jelen. Nemcsak az itt élő, Titel környéki magyarság jön el ilyenkor, hanem Muzslyától kezdve szinte Zentáig valamennyien eljönnek. Hiszen erősíteni kell ezt a közösséget, hitet adni neki. És most, amikor az óvodások a színpadon táncoltak, akkor az emberben és a házigazdákban is fölmerül az a gondolat, milyen jó lenne egy magyar óvodai csoportot elindítani. Ha csak annyi erejéig, hogy az óvodások néhány szót megtanuljanak magyarul. Egy kicsit megismerkednének azzal a nagy múlttal, amely ezt a várost jellemzi. És milyen jó lenne, hogyha ebben nemcsak mi fognánk össze és segítenénk, hanem az itt élők is. Főleg a szülők megéreznék, hogy érdemes újra gyermeküket magyarul tanítani – nyilatkozott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Az ilyen rendezvényeken elsősorban a társalgás, a barátkozás, az ismerkedés a fontos. Ezzel a szándékkal volt itt első ízben a romániai Végvár csapata is. Viszont egy másik romániai csapat, Ótelek különítménye számára még egy lényeges szempont szól a Titellel való kapcsolattartás mellett: ugyanis a határ menti romániai kis település mellett folyik a Béga, és Titelnél torkollik a Tiszába. Hogyha pedig újra hajózhatóvá válik a Béga, akkor a két település kapcsolata egy magasabb szintre emelkedhet.
A titeli községben még a szomszédos Sajkáslakon él számottevőbb – 100-150 lelket számláló – magyar közösség, melynek a tagjai ezúttal is részt vettek a titeli Magyar Művelődési Központ rendezvényén.