2024. március 28., csütörtök
FOCIMIX

Konferencia Liga: sorsoltak a harmadik szinten

Az UEFA svájci, nyoni központjában lebonyolították a Konferencia Liga selejtezőjének második körös sorsolását, ahol több magyar és szerb csapat is érdekelt lesz. Alább olvashatják ezeknek a gárdáknak a (lehetséges) kvalifikációs párharcait.

KL-selejtező, 2. forduló, fő ág (az első mérkőzésen az elöl álló csapat a pályaválasztó): Fehérvár–Gabala (azeri), Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda, Vitória (portugál)–Puskás Akadémia, Gzira United (máltai)/Atletic Club d’Escaldes (andorrai)–Radnički, Sepsi–Olimpija Ljubljana (szlovén)/Differdange (luxemburgi), Víkingur (feröeri)/Europa FC (gibraltári)–DAC/Cliftonville (északír), Racing Union (luxemburgi)–Čukarički. Bajnoki ág: Tobol (kazah)/Ferencváros–Skupi (északmacedón)/Lincoln Red Imps (gibraltári).

Felfüggesztett börtön Blatternak és Platininak

Húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért a svájci ügyészség Joseph Blatterre és Michel Platinire, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnökére. A svájci Bellinzonában egy hete kezdődött per során a két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – azzal vádolják, hogy megkárosították a FIFA-t azzal a kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Utóbbira a felfüggesztett szabadságvesztés mellett 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is vár. Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

A 86 éves Blatter és a 66 esztendős Platini folyamatosan tagadja az ellenük felhozott vádakat, mondván, az üzletről 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek. Az ítélethirdetésre várhatóan július 8-án kerül sor.

Spanyol panasz a PSG és a City ellen

A spanyol labdarúgóliga panaszt tett az UEFA-nál a Paris Saint-Germain és a Manchester City ellen azért, mert álláspontja szerint a két klub folyamatosan megsérti a pénzügyi fair play szabályait. A La Liga vezetősége már áprilisban előzetes beadványt küldött az UEFA-nak, amiben kifogásolták a két együttes átigazolási politikáját. Ebben Nasszer al-Kelaifi kapcsán az összeférhetetlenséget is felvetették, mivel a katari üzletember amellett, hogy a PSG elnöke, az európai labdarúgóklubok szervezetének (ECA) is a vezetője, utóbbi titulusának köszönhetően pedig az UEFA végrehajtó bizottságának is tagja. „Ezek a klubok folyamatosan megsértik a pénzügyi fair playt, a gyakorlataik megváltoztatják a labdarúgás ökoszisztémáját és fenntarthatóságát, és semmi más célt nem szolgálnak, mint az átigazolási piac felfújását olyan pénzekkel, amelyek nem a sportágból származnak” – áll a közleményben. A La Liga azt követően küldte el beadványát az UEFA-nak, hogy a PSG megállapodott a világbajnok francia Kylian Mbappéval a szerződése meghosszabbításáról, míg a Manchester City szerződtette a Borussia Dortmund norvég támadóját, Erling Haalandot.

Korábban mindkét arab tulajdonban lévő együttest vizsgálta a kontinentális szövetség: 2014-ben pénzbüntetést kaptak, az angolokat pedig ki is zárták az európai kupaküzdelmekből, de ezt a döntést később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszavonta.

Agyonvertek egy bírót

Salvadorban egy amatőr mérkőzésen agyonverték a játékvezetőt – adta hírül a közép-amerikai ország sportági szövetsége. A fővárosban, San Salvadorban rendezett meccsen José Arnoldo Amayára azután támadtak rá nézők és a játékosok, hogy piros lapot mutatott fel az egyik futballistának. Az elszenvedett sérülések következtében a játékvezető a kórházban elhunyt. „Elítéljük a történteket, és hisszük, hogy a hatóságok képesek lesznek megtalálni a José Arnoldo Amaya meggyilkolásáért felelősöket” – mondta Hugo Carrillo, a salvadori labdarúgó-szövetség elnöke.