2024. április 18., csütörtök
NBA

A dinasztia tovább uralkodik

Nem jutott el a hetedik mérkőzésig a tengerentúli elitliga nagydöntős Boston–Golden State sorozata, miután a hatodik – harmadik „Amerika Athénjében” rendezett – találkozón is Warriors-siker született, így a San Franciscó-i gárda 4:2-vel megnyerte a szériát és vele a sportág legértékesebb serlegét, a Larry O’Brien-trófeát.

Az életben maradásért, 3:2-es hátrányban fellépő Celtics egyetlen negyeden át tudta tartani a lépést a meccslabda lendületét érző vendégekkel, akiknél ezúttal is kimagaslott hat triplájával és összesen 34 pontjával a liga történetének egyik legjobb dobója, Steph Curry. A később döntő-MVP-nek megválasztott vajkezű zseni masszív, kiegyensúlyozott támogatást kapott társaitól, miközben a Harcosok védekezésben is alacsony limiten tartották a Bostont, amelynek soraiban a vezér Jayson Tatum gyenge meccse (13 pont, 6/18 mezőnyből) sokba került, Jaylen Brown (34) átlagon felüli teljesítménye kevés „hiánypótlásnak” bizonyult. Ilyen körülmények között a csapatok 54:39-es előnnyel mentek a hosszú pihenőre, amelyben Ime Udoka bostoni vezetőedző nem tudta összeszedni fejben a tanítványait, a túloldalon viszont Steve Kerr tovább tartotta a tüzet fiaiban. A teljes második félidőben, így a negyedik negyedben és a szűk végjátékban sem került komoly veszélybe a Warriors előnye, így nyugodt utolsó percek után jöhetett a gárda ünneplése. A Golden State a diadallal folytatta a Curryvel, Klay Thompsonnal és Draymond Greennel, valamint Kerr karmesteri pálcájával fémjelzett dinasztia uralkodását, hiszen az e köré a mag köré épített csapat az elmúlt nyolc évben négyszer nyerte meg az NBA-t.

Meg kell említeni, hogy a győztes keret tagja volt Nemanja Bjelica, aki negyedik szerb kosarasként szerzett bajnoki gyűrűt a világ legerősebb ligájában (ez korábban Darko Miličićnek, Predrag Stojakovićnak és Ognjen Kuzmićnak sikerült).

NBA, döntő: Boston–Golden State 90:103 (a sorozatot a Golden State nyerte meg 4:2-re).