2024. április 19., péntek

Novák Katalin megnyitotta a vizes világbajnokságot

Az első világcsúcs már megszületett, a szárazföldön – mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök beszédében, amellyel ma este a Duna Arénában hivatalosan megnyitotta a 19. FINA vizes világbajnokságot.

Novák Katalin arról beszélt, hogy mivel a szervezőknek mindössze négy hónapjuk volt felkészülni a világbajnokságra, ezért ez világcsúcsnak számít.

Bízom benne, hogy sok ilyen világcsúcs születik majd, reményeim szerint magyar sportolóktól, akiknek ezúton is szeretnénk kifejezni a magyar emberek biztatását – mondta a köztársasági elnök, aki egyúttal köszönetet mondott a sportolóknak, akiknek rendkívül nehéz lehetett a felkészülés, hiszen a koronavírus-járvány miatt korábban még azt sem lehetett tudni, lesz-e világbajnokság, s ha igen, akkor mikor.

Novák Katalin arról is beszélt, reméli, Magyarország, amely először 2017-ben rendezett vizes világbajnokságot, hasonló időközönként újra házigazda lehet majd, hiszen 2024-ben például a rövidpályás vb otthona lesz.

A rendkívül látványos megnyitón - melyen minden nézőnek egy villogó karpántot adtak ajándékba, amelyek csodálatos látványt nyújtottak, amikor a Duna Arénában kialudtak a fények - a legemelkedettebb pillanatot a magyar nemzeti himnusz jelentette. Erkel Ferenc dallamaira a kivetítőn a vizes sportok magyar olimpiai bajnokai tűntek fel, köztük a napra pontosan két évvel ezelőtt elhunyt vízilabdázó, Benedek Tibor is.