2024. március 28., csütörtök

A jó kapor titka a locsolás

Az adai határban javában aratják az illatos fűszernövényt

Zúgnak a gépek az adai határban, és valami igazán kellemes illat járja át a levegőt, a kapor illata. A zellerfélék családjába tartozó kapor igen sokoldalú gyógynövény és fűszernövény is egyben. A-, B- és E-vitamint tartalmaz, és ásványi anyagokban gazdag, gyomor- és emésztési panaszokra kiváló hatással van. Bizonyos ételek pedig elképzelhetetlenek nélküle, saláták, halak és mártások ízét teszi még különlegesebbé markáns illatával és zamatával. Az utóbbi években igen elterjedt környékünkön a termesztése.

A valkaisori Gulyás Zoltán és Rózsa három éve termesztenek kaprot

A valkaisori Gulyás Zoltán és Rózsa három éve termesztenek kaprot


A valakisori Gulyás Zoltán és felesége, Rózsa mindketten földművescsaládba születtek, így nem is volt kérdés, hogy miután összeházasodtak, számukra is a föld jelenti majd a megélhetést. Fiuk, Gábor húszéves, és már gyermekkora óta segít szüleinek a földeken. Eleinte csak gabonaféléket termesztettek, búzát, árpát, kukoricát, valamint az állattenyésztésbe is belekóstoltak, az alacsony tejfelvásárlási árak miatt azonban ezt mára már teljesen lecsökkentették. Három éve a kaportermesztésbe is belevágtak, és ottjártamkor erről beszélgettünk. Mivel igen elfoglaltak, a találkozót sem volt egyszerű összehoznunk, hiszen a munka nem áll meg, sőt a nyár kezdetével csak egyre több lesz. A Gulyás család mindennapjai sem telnek másképp, a ház körüli teendők és a gazdaság tölti ki az idejük nagy részét. Végül a kapor aratását megelőző napokban ültünk le beszélgetni, náluk odahaza a zárt teraszon, ahol egészen elviselhető volt a délelőtti forróság. Elsősorban arra voltam kíváncsi, vajon miért döntöttek a kapor mellett.

Fésűs kombájnnal aratnak

Fésűs kombájnnal aratnak


– A Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően egy alsó locsolórendszert sikerült beszereznünk, amihez később vásároltunk egy kis öntöződobot is, így született meg a kaportermesztés ötlete – kezdte Zoltán, majd így folytatta: – A szélsőséges időjárás miatt szerettünk volna valami olyasmibe belevágni, ami a locsolható földterületen jobban jövedelmez. Később egy tartományi pályázaton lehetőségünk nyílt egy nagyobb öntöződob megvásárlására is, ezáltal bővítettük a locsolható területeket. Három éve foglalkozunk kapor termesztésével, az idén 14 hold fűszernövényünk volt – magyarázta.
– A kaprot őszi szántásba kell tenni, és fontos, hogy jó magágyat készítsünk neki. Alaposan meg kell műtrágyázni, a gyomirtás és a levéltrágyázás öt-hat permetezéssel jár, mindemellett elengedhetetlen a locsolás szinte éjjel-nappal. A kalászosok a legjobb elővetemények, ugyanakkor mi már vetettük paprika és kukorica után is, és akkor sem voltunk kevésbé elégedettek a terméssel. A kapornak talán az egyik legnagyobb előnye az, hogy igazán ellenálló növény a betegségekkel és a rovarokkal szemben – mutatott rá a gazda.
A kapor vetési ideje március derekától április elejéig tart, a Gulyás családnak a martonosi Telek Paprikával van szerződése, ahol, ha beindul a kapor aratása, onnantól fogva folyamatosan zajlik a feldolgozás. Ezért a vetéseket is igyekeznek úgy időzíteni, hogy a munka megállás nélkül folyni tudjon az üzemben. Amikor megkezdődik a kapor aratása, éjjel-nappal megy a kombájn. A szállítás is folyamatos, megfelelő szellős pótkocsikon viszik, hiszen nagyon érzékeny növény, amely könnyedén begyulladhat a nagy melegben. A feldolgozóüzem is megállás nélkül működik ilyenkor, és a szalagokat folyamatosan töltik a frissen aratott növényekkel. A Telek Paprika végzi a vetést, ők adják a magot, amit később termésben adnak vissza a gazdák, és a vállalat biztosítja a kombájnt és a pótkocsikat is az aratás ideje alatt.
– Igazából a kaprot akkor is kellene locsolni, ha csapadékos lenne az időjárás, ekkora szárazságban pedig különösen fontos neki a víz, alig tudtuk fenntartani, hogy úgymond ne vénüljön meg. Pedig mi bizonyos szempontból még jól is jártunk, mert a miénket később vetették, így amikor jött az eső, még nem fejeződött be a vegetációs ideje, és akkor még nagyot nőtt utána. Akiknek viszont korábban vetették, elkezdett virágozni, befejeződött a vegetáció, és ők lényegesen kevesebb termést tudtak leszedni belőle – tette hozzá Rózsa, aki nőként éppúgy kiveszi a részét a munkákból, mint a család férfi tagjai.

Nem olcsó egy ilyen kombájn, ezért a gazdák nagy része együttműködik valamilyen vállalattal

Nem olcsó egy ilyen kombájn, ezért a gazdák nagy része együttműködik valamilyen vállalattal


A gabonaárak az utóbbi időben felfelé íveltek. Zoltán úgy véli, a kapor ára ezt nem követte megfelelő mértékben, de bíznak abban, hogy ez majd változni fog, hiszen ha nagyon alacsony lesz az ára, a gazdáknak sem éri meg termelni. Jó néhány évvel ezelőtt, amikor még nem volt ennyire szélsőséges az időjárás, és nem voltak késői fagyok, már március elején el tudták vetni a kaprot, és már június elejére learatták, így volt lehetőség a biztos másodvetésekre. Most azonban ez az időintervallum teljesen kitolódott. A tapasztalt gazda elmondása szerint van, amikor másodvetés kerül a kaporföldbe, de van olyan is, amikor nem. Amikor sor kerül másodvetésre, akkor többnyire eddig szóját tettek utána. A szerződésük magában foglalja, hogy a kapor mellett paprikát is kell termeszteniük, és tavaly 10 holdon folyt a paprikatermelés. Idén ezt már 4 holdra csökkentették.
– Nagy a munkaerőhiány, nehéz napszámost találni, sokba is kerül a napszám, és így már nem igazán kifizetődő a paprikatermelés, és nem mellékes az sem, hogy jóval érzékenyebb növény a kapornál. Mivel a kaprot emberi fogyasztásra termelik, ezért nagyon komoly előírásoknak kell eleget tennünk. Ezek a követelmények a szomszédos parcellákra is vonatkoznak, hiszen a lecsapódó párán keresztül is felszívhatja a növény a káros vegyszereket. A kapor nagy részét külföldi piacokra szállítják, nagyon kis mennyiség marad az itteni piacon. A növényt mind analizálják, és kiszűrik az emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagokat – magyarázta Zoltán.
A Gulyás család 14 holdján a napokban, mondhatni, gördülékenyen folyt az aratás. Ezúttal 48 órán át dolgoztak megállás nélkül. Elmondásuk szerint 105 mázsa kapor termett holdján, ami véleményük szerint kielégítő termésnek bizonyult az idei viszontagságos évhez képest. Sok munkával és befektetéssel jár, lényegesen többel, mint egy gabonaféle termesztése, ezért bíznak a gazdák az ár növekedésében is, hiszen ezzel tudják őket a leginkább ösztönözni arra, hogy a következő években is újra belevágjanak a kaportermesztésbe.

A pótkocsikon nem állhat sokat a termény, ezért a szállítás folyamatos

A pótkocsikon nem állhat sokat a termény, ezért a szállítás folyamatos


A valkaisori Gulyás családban nemcsak termesztik, hanem szívesen fogyasztják is a kaprot, főleg, hogy tömérdek mennyiség van belőle. Rózsa kiváló háziasszony, előszeretettel próbál ki újabbnál újabb kapros recepteket, hogy kedvére tegyen a család férfi tagjainak. A kaporfőzelék, valamint a tökfőzelék jól megkaprozva elengedhetetlen köret a húsok mellé, ugyanakkor túrós ételekben is szívesen használja. Nyáron az uborkasavanyítás alkalmával sem spórolnak a kaporral, hiszen nem lehet belőle túl sokat tenni. Hogy télen is legyen mihez nyúlni, saját részre kiszárítva tárolja papírtasakokban.