2024. április 18., csütörtök
BUDAPEST

Elindultak a tárlatvezetések az új Néprajzi Múzeumban

Június közepétől a budapesti Néprajzi Múzeum új kiállításai kurátori vezetéssel is felfedezhetők. A ZOOM, a Kerámiatér és a Megérkeztünk tárlatok az alkotók segítségével és értelmezésében tárulnak fel az érdeklődők számára.
A Néprajzi Múzeum 150 év után végleges helyére, a Városliget kapujába költözött, ahol több új kiállítással és különleges élményekkel várja a látogatókat. Június közepétől a múzeum programjai között kurátori tárlatvezetések is elérhetők.
A ZOOM látványos terében a látogató a megszokottól eltérő múzeumi élményben részesülhet: a kurátorok itt értelmezések, szövegek nélkül mutatják be a tárgyakat játékos megközelítések segítségével. Ha belépünk ebbe az etnográfia és muzeológia nézőpontjait felforgató világba, nézőpontváltásra lesz szükségünk, hogy bizonyos ellentétpárokon keresztül képesek legyünk a dolgok mélyére zoomolni. Ebben segít most a kurátor!
A Megérkeztünk kiállításban a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből meglepő tárgyak kerülnek elő. Az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen, frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, vagy Amur-vidéki halbőr ruha. Hogy mik voltak a válogatás szempontjai, vagy miről mesél egy-egy tárgy, többek közt az is kiderül a kurátorok által tartott vezetéseken.
Mostantól az épület főlépcsője mellett mintegy 4000 műtárgyat felvonultató lenyűgöző Kerámiatér is megismerhető a kurátorok szemével. A látványtárban, mely nyitvatartási időn túl is ingyenesen látogatható, a kerámia tárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből kerülnek bemutatásra. Aki a kurátorokkal közösen végigböngészi ezeket, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható.