2024. március 29., péntek

Kulisszatitokról is beszélt a magyar elnök

Novák Katalin számára mindig az Alaptörvény a mérvadó

Én azt kívánom segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett – hangsúlyozta Novák Katalin magyar elnök a Telexnek. A budapesti székhelyű hírportálnak adott interjúban szó esett a kormány munkájáról, az Ukrajnában zajló háborúról és arról is, hogy mi alapján dönt a törvények aláírásáról.
„Ha hozzájárulhatok, hogy minél többen érezzék, jó magyarnak lenni, akkor rendben vagyunk” – fogalmazta meg egyik célkitűzését Novák Katalin magyar elnök a Telexnek adott interjújában. Közölte: külföldi útjain is Magyarország képviselete a feladata, álláspontjának megfogalmazásakor hazája nevében beszél.
Utalt arra, hogy a külpolitika elsődleges alakítója ugyan a kormány, de a legmagasabb szinten ő képviselheti az országot, ezért a megfelelő információk birtokában kíván leülni a tárgyalóasztalhoz. Ezért amikor a magyar miniszterelnökkel beszél, külpolitikáról is szó esik.
Elárulta: Orbán Viktor miniszterelnökkel hetente szoktak találkozni, „nagyjából egy órára”. Van egy kapu az elnöki rezidenciaként szolgáló budai Sándor-palota és a kormányfői hivatalként működő Karmelita kolostor között, s előfordul, hogy a miniszterelnök jön ide, de olykor én megyek át hozzá – avatott be egy kulisszatitokba.
Természetesen a kormánynak is feladata a magyar emberek képviselete, és én úgy látom – jegyezte meg az államfő –, hogy eleget is tesz ennek. Elmondta ugyanakkor, hogy lehetősége van kritikát megfogalmazni a kormánnyal szemben, de ennek még nem érezte szükségét, és nem is abban látja a fő feladatát. Nemmel felelt arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy egyszer ő lesz a miniszterelnök.
Nyomatékosította ugyanakkor, hogy „Magyarországnak azokban a szövetségi rendszerekben a helye, amelyekhez most is tartozik”. Közölte: „elemi érdekünk, hogy a NATO és az Európai Unió tagjai legyünk, és az értékrendünkből is ez következik. Nem tudok elképzelni ehhez képest más alternatívát Magyarország számára.”
Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban megismételte a már ismert álláspontját, amely szerint „egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan”. Meggyőződése, hogy a magyarok többsége is ezt az álláspontot osztja, és a béke közös érdek. „Az áldozatok mellett vagyunk, és ez nem csak a szavak szintjén igaz, tettekben is megnyilvánult” – fogalmazott.
A törvények aláírásával kapcsolatban kifejtette: azt vizsgálja, hogy az Alaptörvénnyel összhangban vannak-e, másrészt, hogy a legjobb lelkiismerete szerint szolgálja-e a magyarok érdekeit. Kiemelte: számára mindig az Alaptörvény a meghatározó.
Az abortuszszabályok szigorítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy nem kezdeményez törvénymódosítást ezen a területen, de az élet védendő érték. „Én azt kívánom segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett” – szögezte le.
Az LMBTQ-közösség érdekeinek védelméről elmondta: azt szeretné, ha minél több magyar érezné, hogy ő az elnökük, és ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is. Kitért arra is, hogy az Alaptörvényben foglalt mondat – amely szerint az anya nő, az apa férfi – számára evidencia, s ezt mindenképp védelmezni fogja.
Kifejezte reményét, hogy ötéves mandátuma lejárta után minél többen érzik majd úgy, az ő elnökük is volt. És annak is örülne, ha a nemzetközi világban növekedne a magyar szempontok ismerete, a magyar álláspont megértése.