2024. április 19., péntek

Keresztrongálás a rábéi temetőben

Nyomozás indult az ügyben – A helyiek a migránsokra gyanakszanak

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT tekinthető meg.

Szerda reggelre a rábéi temetőben nyolc keresztet megrongáltak. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy kik az elkövetők, de a helyiek az ott tartózkodó migránsokra gyanakszanak. Sok panasz érkezett a lakosoktól az utóbbi időben, hogy az illegális bevándorlók a temetőben alszanak és mosakodnak, valamint a sírokra is felfekszenek alkalomadtán. A felháborító eset kapcsán csütörtök délelőtt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Radovan Uverić, Törökkanizsa polgármestere, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, valamint a nagykikindai és a szabadkai rendőrfőnök is a helyszínre látogatott.
Pásztor István megrökönyödve szemlélte a megrongált kereszteket, majd a helyi lakosokkal beszélgetett az esetről. Elmondta, hogy szerdán az illetékes rendőrség elkészítette a jegyzőkönyvet, valamint elindították a nyomozást. Hangsúlyozta, hogy az esetet azonnal jelentette a belügyminiszternek.
– A vizsgálatban aktívan részt vesznek a menekültügyi igazgatóság emberei is, akik kapcsolatban állnak azokkal a migránsokkal, akik most ebben a térségben tartózkodnak. A ténymegállapításon túlmenően egyelőre semmit sem tudunk. Az, hogy a menekültek követték el ezt a bűncselekményt, az megalapozott feltételezés. Szemtanúk látták őket a temető környékén ólálkodni, ezért gondolják, hogy ők lehettek, de erre vonatkozó bizonyíték nincs.

– A menekültügyi igazgatóság kapcsolatban van a migránsok csoportvezetőivel, tájékoztatták őket arról, ami itt történt, és azt mondták, hogy ők is elítélik ezt a gyalázatos cselekedetet, valamint segítőkészségükről biztosítottak, hogy amennyiben az ő soraikból való az elkövető, akkor megtalálják. A gyerekek és az elhunytak emléke az szent és sérthetetlen. Nagy nyomás nehezedik a társadalmunkra, mindennaposak a bombariadók is, és ezek mellett szó nélkül már nem lehet elmenni. Szeretném hangsúlyozni, hogy szerda este, amikor hírt kaptam erről az eseményről, rögtön kapcsolatba léptem Aleksandar Vulin belügyminiszter úrral, aki azonnal reagált. Igaz, hogy ő maga nincs itt, viszont itt van a szabadkai és a nagykikindai rendőrség parancsnoka, a menekültügyi igazgatóság emberei, a helyi közösség emberei, a lakosok. Mindenki megmozdult, mert ez nem vallási vagy nemzeti hovatartozás kérdése, hanem civilizációs kérdés. Ezzel a problémával a térség folyamatosan küszködik, és csak úgy tudunk megbirkózni vele, ha közösen lépünk fel ellene. A rendőrség igyekszik ellátni a feladatait annak ellenére, hogy kevés emberrel, eszközzel, valamint kevés anyagi forrással rendelkezik. Sajnos nem tudják rendesen elvégezni a rájuk szabott feladatokat, ezért kérem a döntéshozókat, hogy segítsenek. Törökkanizsa község az elmúlt hat-hét évben folyamatos migrációs nyomásnak van kitéve, és lassan elviselhetetlen a hangulat ezekben a falvakban. Személyes érintettségem is van a rábéi temetőben, mert az őseim egyike-másika itt van eltemetve. A VMSZ megtesz mindent, hogy erre a jelenségre ráirányítsa a figyelmet, hogy a döntéshozók észbe kapjanak. Fontosabb a saját polgáraink nyugalma és biztonsága, mint az a kép, amelyet valakik Nyugat-Európában rólunk kialakítanak. A szabályokat a migránsoknak is be kell tartaniuk, azok, akik itt kérnek menedéket, várják ki a táborokban, amíg azt megkapják. A rendőrség pedig akadályozza meg őket abban, hogy úgy viselkedjenek, ahogy itt vagy például Szabadkán. Lassan ott tartunk, hogy engedélyt kell kérnünk tőlük, hogy leüljünk valahová, mert úgy viselkednek, mintha ők lennének otthon, és nem mi, mintha idegenek volnánk a saját városunkban. Remélem, hogy az eljárás befejeztével az elkövető kézre kerül, és hogy példás büntetésben részesül – fogalmazott Pásztor István.

Radovan Uverić polgármester elmondta, hogy ilyen incidens még nem történt Törökkanizsa községben, és reméli, hogy a rendőrség mielőbb elfogja az elkövetőt.
– A majdányi és rábéi lakosoktól a legtöbb panasz a rendőrséghez azzal kapcsolatban érkezett, hogy a migránsok bemennek a lakott és lakatlan házakba, szemetelnek, lopnak. A legnagyobb probléma télen az, hogy harcolnak a hideg ellen, és mindent feltüzelnek. A gondok naponta jelentkeznek, hiszen Törökkanizsa község a legnépszerűbb migránsútvonalon fekszik. Mi is, és a rendőség is teszi a dolgát, harcolunk, ahogy tudunk, van, akinek ez elég, és van, akinek nem. Amíg tart ez a helyzet, igyekszünk jobbá tenni a lakosaink életét, amennyire csak lehetséges – mondta a polgármester.
Rábé helyi közösségének elnöke, Mihók Kucora Alex is jelen volt, és hozzátette, hogy a keresztek megrongálása mellett a falu kútján két arab nyelvű felirat is megjelent, illetve a majdányi felújított művelődési ház oldalát is összefirkálták.

Rábén még a halottaknak sincs nyugtuk (Ótos András felvétele)

Rábén még a halottaknak sincs nyugtuk (Ótos András felvétele)


– Az a legnagyobb bajunk a migránsokkal, hogy zavarják a köznyugalmat, bemennek a lakatlan házakba, és mindent ellopnak, amire szükségük van. Ellehetetlenítik az életünket – panaszolta a helyi közösségi elnök.