2024. április 26., péntek

A gyerekeknek minden gondolat új

A helyi általános iskolásoknak tartottak előadást a törökbecsei Népkönyvtárban

A Palicsi Színjátszó Grund A kis herceg című előadását tekinthették meg a helyi általános iskolások a törökbecsei Népkönyvtár udvarában péntek délelőtt. A bánáti település magyar gyerekeinek ritkán adatik meg, hogy anyanyelvükön nézhessenek meg egy színdarabot, mondta Samu Erika, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola tanítónője.

– Az már jó tanévnek számít, ha évente legalább egy magyar nyelvű előadást sikerül megnéznünk a diákokkal. Ez egy kiváló alkalom volt, amellyel éltünk is. Egy remek előadást láthattunk nagyszerű gyermekszereplőkkel. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a szervezőknek – mondta Samu Erika.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

Bár a történet az ajánlás szerint gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz.

– A kis herceg című előadásunkat a kis csoportunk viszi színpadra. Ők általános iskolások, illetve egy óvodás is szerepel a darabban. A gyerekeknek minden gondolat új még. Ha én elmagyarázom nekik, hogy mit jelent az, hogy jól csak a szívével lát az ember, mit jelent az, hogy felelős vagy azért, aki egyszer elkezdett benned bízni, felelős vagy az életedért és a döntéseidért, és ők mindezt megértik, akkor azt gondolom, hogy gazdagabban tudják élni az életüket. Ezzel a színdarabbal idén nagyon sok helyen jártunk. Mi ezt mindig versenyekre készítjük, minden egyes darabot sokáig próbálunk. Szeptemberben kezdünk el dolgozni szép lassan egy-egy előadáson, beszélgetünk, néha a témában improvizálunk, majd áttértünk a próbáknak a katonás részére, amikor már tudom, hogy mit szeretnék, és a gyerekeknek nagyon türelmesnek és szófogadónak kell lenniük. Aztán amikor a bemutatóhoz érünk, onnan lehet élvezni, hogy mi színészek vagyunk. Nagyon örülünk annak, hogy itt lehetünk Törökbecsén. Meg tudjuk mutatni magunkat, hátha lesz itt is egy színjátszó csoport ennek köszönhetően, a törökbecsei gyerekek látják és megkívánják, valamint a tanár is látja és megkívánja, hogy ő is csináljon valami hasonlót – mondta Kalmár Zsuzsa, a Palicsi Színjátszó Grund vezetője és az előadás rendezője.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

A Palicsi Színjátszó Grund A kis herceg című előadását legközelebb Zentán a Mosolytenger Gyermekfesztiválon tekinthetik meg az érdeklődők.