2024. április 26., péntek

Negyvenöt éve a bajsai művelődés éltetői

Mérföldkő a Testvériség Művelődési Egyesület életében

Mozgalmas időszakon van túl és egy népszerűnek ígérkező program előtt áll az idén megalapításának 45. évét ünneplő bajsai Testvériség Művelődési Egyesület. A közelmúltban pályázati támogatásnak köszönhetően személyszállító minibusszal gazdagodtak, és új fellépőviselettel gyarapodtak, illetve készülnek a II. Délvidéki Ősök Napja elnevezésű rendezvényre – tudtuk meg Kókity Erikától, a szervezet elnök asszonyától.

–Rendkívül nagy lépés és öröm, hogy szervezetünk a Nemzeti Újrakezdés Programon keresztül a magyar kormány támogatásával hozzájuthatott egyCitroën márkájú, 8+1 személyes minibuszhoz, amely B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető. Ez nagyban hozzájárul majd a további sikeres működésünkhöz. Annál is inkább, mert igen költséges az utóbbi időben az utaztatás, és mi gyakran járunk fellépni a községbeli társszervezeteinkhez, illetve messzebbre is. Ezután csupán az üzemanyagot kell majd biztosítani, a gépjármű vezetőjét pedig vagy a helyi közösség, vagy egyesületünk adja – kezdte a beszélgetést Kókity, aki elárulta, hogy mozgalmas időszakon vannak túl, több helyen is vendégszerepeltek, így a községi szemlén Topolyán és Palicson a XLV. Durindón.

–Amire nagy lendülettel készülünk, az a Délvidéki Ősök Napja folytatása, a Magyar Turán Szövetség és a Délvidéki Turán társszervezésében, illetve helyi közösségünk közreműködésével. Erre július 23-án és 24-én kerül majd sor az egykori téglagyár területén. A múlt évben ugyan nagy sikerrel, de szerényebb keretek között tudtuk megszervezni a járványügyi helyzet miatt, az idén viszont szeretnénk a nagyobb nyilvánosság figyelmét felhívni, illetve valamennyi érdeklődőt meghívni ugyanarra a helyszínre. Rendezvényünk vendégei úgynevezett honfoglalás kori történelmi hangulattal, a korabeli életmód bemutatásával, több felállított és berendezett jurtával, ünnepi, hétköznapi, illetve harci viselettel és harci bemutatóval találkozhatnak. A gyerekeket kézműves-foglalkozások és lovaglás várja – mondta el egyebek között az elnök, aki szólt arról is, hogy felvidéki vendégeik mellett körükbe várják Bíró András Zsolt antropológust-humánbiológust, a Magyar Turán Alapítvány elnökét is, aki a Bugacpusztán megrendezésre kerülő Kurultáj és az Ősök Napja fő szervezője. Bíró András Zsolt már 23-án, pénteken megérkezik Bajsára, a Faluházban előadást tart az érdeklődők számára az aktuális kutatásairól.

–Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya község önkormányzata, valamint a bajsai helyi közösség támogatásával új viseletet sikerült varratni kis néptáncosainknak, a Csalogány dalkörnek és a citerazenekar tagságának. Nagy örömünkre már be is tudtuk mutatni falunk lakosságának a falunapi ünnepségen. A viselet a bajsai polgári hétköznapi viselete, amit nagyanyáinkról, dédanyáinkról készült fotók alapján rekonstruáltattuk, és varrattunk meg. Egyesületünk korábbi viselete is helyi jellegű, és ahogy igyekeztünk felkutatni az ősök viseletét, nagyon sok új dolgot tanulhattunk meg. Egyebek mellett a bajsai fityulákról, kötényről is sok információ kiderült. Természetesen valamennyi korábbi viseletünket igyekszünk felvenni a fellépéseinkhez, és méltó helyen, biztonságban tárolni őket. A viseleteket általában az alkalmaktól függően öltjük magunkra, így például azt már tudjuk, hogy a Durindón ünneplőben illik bemutatkozni – nyilatkozta Kókity, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogyan alakul a művelődési egyesület Csalogány asszonykórusának és citerazenekarának taglétszáma.

–Mint ahogy a legtöbb művelődési egyesület, mi is szembesülünk azzal, hogy tagjaink nagy része kiöregszik, és a fiatalokat igen nehéz küzdelem bevonni a hagyományok éltetésébe. Az elmúlt két évben pótolhatatlan, oszlopos tagjainkat veszítettük el hirtelenséggel, így többek között Borús Margit alapító tagunkat is, aki végig igyekezett bátorítani a csapatunkat. Az 1977-ben alakult egyesületünk taglétszáma ugyan megfogyatkozott, de mindenki nagyon lelkes, és az évfordulónkat ősszel szeretnénk megünnepelni, a 100 citerás Bajsán elnevezésű találkozóval. Ezzel is tisztelgünk alapítóink, Borús Sándor és Imrics István emléke előtt. Borús Sándor volt az, aki felkutatta és egyesítette a falunkban még élő nótafákat – zárta a beszélgetést Kókity Erika.

Etnoház nyílik

Június 19-én, vasárnap ünnepélyes keretek között megnyitják az új szlovák etnoházat. A megnyitóra 12 órakor kerül sor, amit 13 órától művelődési műsor követ. A szervezők minden érdeklődőt várnak. (L. J.)