2024. április 25., csütörtök

Az újrahasznosítás jegyében

A Zentagunarasi Gazdakör megszervezte a vegyszeres flakonok ingyenes elszállítását – A gazdakör irodája egész évben segíti a mezőgazdasági termelőket

A szétdobált vagy szakszerűtlenül tárolt vegyszeres flakonok komoly veszélyt jelenthetnek a környezetre. Szerencsére, a mezőgazdasági termelők az utóbbi időben szervezett formában leadhatják ezt a veszélyes hulladékot, megkímélve a környezetet. A Zentagunarasi Gazdakör már négy éve rendszeresen megszervezi a flakonbegyűjtési akciót – számolt be lapunknak Vass Árpád, a gazdakör irodavezetője.

– A mezőgazdaságban használt műanyag flakonok elég sok veszélyes anyagot tartalmaztak, és fontos, hogy ez ne kerüljön ki a szeméttelepre, vagy ne hagyják szanaszét a földeken. Sajnos, minderre van példa, de a gazdakör megszervezte, hogy költségmentesen le lehessen adni az összegyűjtött flakonokat. Egy erre szakosodott cég ezt begyűjti és elszállítja, majd újrahasznosítják. Ezt nem a termelők fizetik, hanem a vegyszergyártó cégek finanszírozzák a veszélyes hulladéknak a feldolgozását. Nyugati országokban a vegyszervásárlásnak feltétele, hogy vásárló a megfelelő helyen adta le a korábbi flakonokat, és ezt igazolni tudja – mondta el az irodavezető, majd arról is szólt, hogy eleinte nem sok termelő csatlakozott az akcióhoz, viszont az idén már közel 40 gazda adott le a flakonokat. Ez nagy előrelépés, főként, ha tekintetbe vesszük, hogy a községen belül Zentagunarason gyűjtötték be a legtöbbet – fogalmazott Vass. Az elszállítást végző cég zsákokat is biztosít a flakonok tárolására, ezeket a gazdakör előre kiosztja a termelőknek, hogy abba gyűjtsék. Évente egy alkalommal szállítják el a flakonokat, általában május-június tájékán, mivel ekkor fejeződik be a kultúrák vegyszerezésének a nagy része – mondta az irodavezető.

Vass Árpád, a gazdakör irodavezetője (Lakatos János felvétele)

Vass Árpád, a gazdakör irodavezetője (Lakatos János felvétele)

A Zentagunarasi Gazdakör megszervezte a vegyszeresflakon-begyűjtési akciót, de emellett egész évben a gazdák rendelkezésére áll, és segíti őket a különböző bürokratikus ügyekben – tudtuk meg Vasstól.

– A gazdakör irodájának működésében hátravan még a jószágtámogatások igénylése, amit június 31-ig lehet leadni. Ezt őszre vetésforgó-szerződések megújítása fogja követni, aminek szeptember 30-a a határideje. Ez alapján fognak jönni a jövő évi támogatások. Őszre jönnek a községi pályázatok, amikre nagy számban szoktak jelentkezni a zentagunarasi termelők – mondta el az irodavezető, majd hozzáfűzte, hogy a gazdakör irodája mindennap 7 órától 14 óráig várja a mezőgazdasági termelőket. A gazdák minden mezőgazdasággal kapcsolatos dologban kérhetik az iroda segítségét, de megesik, hogy nem szorosan a mezőgazdasághoz köthető területen is segítenek. Vass elmondása szerint a gazdák rendszeresen igénybe veszik az iroda szolgáltatásait, és tudják, hogy számíthatnak a gazdakörre.