2024. március 28., csütörtök

A topolyai diákok újabb sikerei

A Palóc Társaság esszéíró pályázatának topolyai díjazottjai is vannak

A topolyai iskolák diákjai rendre jól szerepelnek a hazai és külföldi, illetve Kárpát-medencei szemléken, megmérettetéseken. Mindez egyrészt azt bizonyítja, hogy sok a tehetséges gyerek és fiatal, illetve hogy az oktatás színvonala is kiemelkedő. Éter P. Bettina magyartanárnő – aki jelenleg a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon kollégiumában nevelőtanárként dolgozik – elmondta, hogy idén június 11-én sikerült megszervezni a Palóc Társaság által a magyar kultúra napja tiszteletéremeghirdetett, Kárpát-medencei szintű esszéíró pályázat díjkiosztó ünnepségét. Ezt egyébként január 22-én (a magyar kultúra napján) vagy annak környékén szervezik meg minden évben, de a járványhelyzet miatt idén és tavaly is elmaradt. Most azonban sikerült pótolni a „lemaradást”.

– Idén mind a két évre vonatkozó díjkiosztót egyben tartották meg. A XXV., illetve a XXVI. pályázatíró díjkiosztó ünnepségét sikerült most egy kis késéssel megszervezni. Ezen minden évben részt vesznek a diákjaink, a mezőgazdasági iskola tanulói, és ezúttal is sikeresen szerepeltek. Van kiemelt első helyezésünk, van első, második, harmadik helyezettünk és különdíjasaink is. Néhány tanulóval sikerült felutaznunk a díjátadóra, amelyet most új helyszínen rendeztek meg, az Uránia Nemzeti Filmszínház épületében. Előző években a Duna Palotában tartották az ünnepséget. A számos támogató között volt a Magyarság Háza és a Palóc Társaság felvidéki székhellyel. A Z. Urbán Aladárnak, a Palóc Társaság elnökének szervezésében megtartott versenyen Kolczonay Katalin volt az értékelőbizottság tagja, ő véleményezte a dolgozatokat, beérkező pályaműveket. Dósa Attila 3/6 osztályos tanulónk dolgozata is elhangzott a mostani rendezvényen. Tényleg büszkék lehetünk a diákjainkra, mert nagyon szép fogalmazásokat írtak. Tíz témakörben válogathattak, írhattak a szülőföldhöz való ragaszkodásról, az anyanyelv szeretetéről, a családban történt történelmi eseményekről vagy bármilyen családi eseményről. Valójában szabadon választhattak a 10 megadott témakör közül, és kifejthették véleményüket – nyilatkozta lapunknak a tanárnő, majd az eredményeket is ismertette.

– Kiemelt első díjas lett Dósa Attila a 3/6 osztályból. Első helyezést ért el Fridrik Blanka szintén a 3/6 osztályból. Ők az idei év díjazottjai, a tavalyi évből Éter Réka végzős, 4/6 osztályos tanuló, illetve Fűzéresi Laura 3/6 osztályos tanuló voltak a díjazottak között. Mindketten második helyezést értek el pályamunkájukkal. Különdíjat kapott Németh Róbert és Móricz Mirella. Mindannyian Éter P. Bettina mentoráltjai, tanítványai voltak. Harmadik díjas lett Polyákovics Mirella 1/2 osztályos tanuló, aki Vajda V. Annamária tanárnő tanítványa – mondta el Éter, majd hozzátette, hogy Kovács Szilveszter és Balassa Anita az előző év elballagott diákjai, ők a tavalyi év díjazottjai. Ők is meghívást kaptak erre a rendezvényre.

A tanárnő elmondta, hogy a pályázók – egy szép ünnepség keretében – nagyon értékes könyvjutalmakat, valamint okleveleket is kaptak. Hozzátette még, hogy korábban mindig télen utaztak a díjátadóra, amikor hideg volt, de olyankor is tettek egy-egy körsétát a gyerekekkel, és elmentek egy-két nevezetes helyszínre. Most a jó idő lehetővé tette, hogy alaposabban is szétnézzenek Budapesten. Megtekintették a Magyar Zene Házát, elmentek a Várkertbe, a budai várba, tettek egy sétát a Hősök terén, megnézték az új Nemzeti Múzeum épületét kívülről. Összességében egy tartalmas napot töltöttek el együtt – nyilatkozta Éter P. Bettina.