2024. március 29., péntek

Jobb hozamokra számítanak a gazdák

Az ókéri termelők szerint az idei kenyérgabona ára nem lehet alacsonyabb 40 dinárnál

Szakmai mezőgazdasági napot tartott a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat június 15-én a vállalat ókéri mintaparcellái közelében. A határnézővel egybekötött összejövetelen a fő hangsúly a mezőgazdasági szaktanácsadáson volt, és a szakszolgálat által felügyelt területek – Verbász, Szenttamás, Kúla és Óbecse ‒ termelői mellett a növényvédőszer- és magtermelők képviselőit is meghívták. A szakszolgálat szakemberei mellett jelen voltak az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet munkatársai is, akikkel a termelők a helyszínen megoszthatták tapasztalataikat, ugyanakkor előadást hallhattak a kísérleti fázisban lévő kukorica-, szója-, napraforgó- és cukorrépa-vetőmagújdonságokról, végül megtekintették a mintaparcellákat.

Vladimir Rankov, a szakszolgálat agronómusa elmondta, az árpa betakarítása folyamatban van, tíz nap múlva pedig a korai fajtájú búzákat is lehet vágni.

‒ A szakszolgálat által felügyelt területeken tíz nap múlva megkezdődik a kenyérgabona aratása. Nagyobb hozamokra számítunk, mint az árpa esetében, hektáronként 5,5‒6 tonna várható – mondta a szakember.

Szavai szerint az elmúlt évben Szerbiában 600 ezer hektáron termesztettek búzát, az átlaghozam 5,8 tonna körüli volt, ami annyit jelent, hogy az országban 3,5 millió tonna kenyérgabona termett.

Tekintettel arra, hogy tavaly óta az üzemanyag ára és a termelési költségek jelentősen növekedtek, az idei búza ára legalább 40 dinár kell hogy legyen.

‒ A 40 dinár alatti felvásárlási ár nem fedezi a beruházási költségeket, mivel az üzemanyag mellett jelentősen drágult a vetőmag és a fejtrágya is. Ahhoz, hogy holdanként 100-100 kilogramm nitrogén és AN műtrágyát szórhassunk a búzára, kölcsönt kellett felvenni, amit vissza kell fizetni – magyarázta Svetozar Murgaški cseneji termelő.

Ognjen Vasiljević, a verbászi szakszolgálat igazgatója elmondta, a mintaparcellákon 73 fajta kalászost mutattak be, közöttük 18 fajta árpát és 55 fajta búzát láthattak a termelők.

‒ Ami a kalászosokat illeti, szakembereink szerint az idei hozamok jobbak lesznek a tavalyinál, jövőre az a célunk, hogy ezeket még inkább javítsuk. Örülünk a mezőgazdasági termelők nagy érdeklődésének és a kiváló együttműködésnek, amit az is bizonyít, hogy a még jobb eredmények elérése céljából a legkorszerűbb módszerekkel szeretnének termelni ‒ mondta Vasiljević.

A szakmai napon a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői mellett jelen volt Predrag Rojević, Verbász és Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, valamint Valka Károly, Kúla község alpolgármestere is.