2024. április 25., csütörtök
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Örömhormonok

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.

– Tisztelt tanácsadó, azért fordulok önhöz, mert elfogyott az életemben az öröm. Nem élvezek semmit, szomorú és fáradt vagyok. Azt is, amit máskor szerettem, ha néha csinálom is, nem élvezem, ideges vagyok, nem találom a helyemet.
– Tud ön konkrét problémát fölhozni ennek kapcsán, van-e bármilyen komolyabb baj?
– Nem tudom, talán nincs. Sokszor semmi kedvem, behúzódom a sötétbe, azután pedig bánt a lelkiismeret, hogy elfecséreltem a szabad időmet. Lehet, hogy a depresszió kezdete ez, ám mielőtt orvoshoz fordulnék, tudna-e ajánlani valamit?
– Nagyon fontos, hogy sürgősen változtasson az életén. Legelőször is fogyó hold idején, tehát telihold után megtesz egy rítust, csak két gyertyára és rózsatövisekre lesz szüksége. Itt rágondol minden olyan dologra, személyre, érzésre, ami nyomasztja önt, ne fojtsa magába az érzést, hanem érezze át, s a rítus folyamán megszabadul tőle. Ezután sós vízben megfürdik. Ekkor otthonában nagytakarítást csinál, megszabadul a meghibásodott dolgoktól, megjavítja a világítást vagy elromlott dolgokat, a szekrényekben is rendet tesz, helyet csinál az új dolgoknak. Ekkor valamiket másképpen helyez el, egy kis átrendezés megváltoztatja az energiákat. Semmi semmit ne gátoljon, minden ajtót, szekrényajtót is teljesen ki lehessen nyitni, semmi ne gátolja azokat. Beteg virágokat nem tart otthonában, csak egészségeseket, a díszek, a képek legyenek vidámak, életet sugárzóak. Az ajtó környéke legyen tiszta, szabad, szép, s a bejárathoz vezető út is. Ekkor, még fogyó holdkor, megtesz egy energetikai háztisztítást is, leírok háromfélét, választhat közülük. Ne felejtse el a szeméttel kidobni az aggodalmakat is, tehát lelkében is tegyen egy nagytakarítást, sőt néhány nap diéta – sok folyadékkal – is hozzásegít a testi-lelki tisztuláshoz. Kerülje az olyan személyeket, akik fárasztják, akikkel nincs közös érdeklődési köre, akikkel már nincs dolga. Szabadon engedjen be életébe új embereket, menjen új helyekre is. Újholdkor ismét egy jó sós fürdő, s elkezdi viselni a talizmánt, és magával hordani a rúnafeliratot a Vunyo jellel, melyet az ön részére fogok beprogramozni. Néhány Grabovoj-számsort is kap, melyek az örömöt, életkedvet és életerőt aktiválják az ön életében, megírom, hogy hogyan használja majd őket. Újholdkor (az első három nap számít) gyújtson meg egy gyertyát, lélegezzen lassan, mélyeket, halk zene is szólhat a háttérben, s jegyezze fel, tervezze meg, miként fogja ezentúl a mindennapjaiba beiktatni azon dolgok valamelyikét, melyek fontosak az örömhormonok aktiválására. Lehetősége és tetszése szerint.
– Milyen örömhormonok vannak, s hogyan aktiváljam őket?
– Létezik a dopamin, mely a jutalom érzése. Hogy ezt aktiválja, naponta tegyen meg valamit ezen dolgok közül: pipáljon ki egy fontos tennivalót, egyen vagy igyon valami finomat, gondoskodjon magáról, föltétlenül ünnepelje meg a kis győzelmeit, legyen része pozitív izgalomban (játékok, nyeremények, sportdrukkolás), tegyen bármit, ami izgalomba hozza. Már a célelérés megtervezése is izgatottságot, tettrekészséget ad, ami csak fokozódik, amikor közeledünk a célhoz. A dopamin hiánya komoly betegségekhez vezethet.
A másik örömhormon az endorfin, a szeretet érzése. Ezért naponta: szeretgessen meg gyerekeket, állatokat, vagy öleljen meg valakit, fogja meg a kezét valakinek, esetleg dicsérjen meg valakit, tegyen bármi jót valakivel.
A következő örömhormon a szerotonin, a boldogság érzése. Ezért: meditáljon, mozogjon, táncoljon vagy tornázzon. Legyen a napon, kapjon tiszteletet, elismerést, akár ön, akár élvezze, ha szerettei kapják ezt. Fogyasszon olyan ételt, melyben probiotikum van (joghurt, kefir, sajt, savanyú káposzta, B5-, B6-vitamin, kakaó, csoki, marhahús, cukor), a keményítőben gazdag ételek (tészta, barnarizs, burgonya, kenyér), a cinktartalmú ételek (például hüvelyesek, dió, olajos magvak, marhahús), a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a hal és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása is ajánlott. Olyan dolgokat tegyünk meg a közösségünkért, ami kiváltja a közösség tiszteletét.
Végezetül az oxitocin hormon kielégítéséért: nevessen, esetleg kiválthatja azt aromaterápiával, komoly testedzéssel, fizikai kontaktussal, szexszel, öleléssel. Az ételek közül: csokoládéval, hallal, bogyós gyümölcsökkel. Oxitocinra nagy szükségünk van, mert erősíti immunrendszerünket, növeli munkakedvünket, kreativitásunkat.
– Nos, máris érzem, hogy ez jó lesz.
– Tehát fontos, hogy mind a négy örömhormon jelen legyen az ön mindennapjaiban. Emellett, ahogy mondtam, küldöm a talizmánokat, rítusokat, ön pedig tegye meg, amiket tanácsoltam. A helyzetnek hamarosan javulnia kell. Mivel még a tünetek kezdetiek, szerintem sikerülni fog.