2024. április 25., csütörtök

Magyarországon forgatják a Beckett-filmet

A nagyrészt Budapesten forgó filmet az Oscar-díjas James Marsh rendezi, aki olyan alkotásokat jegyez, mint az Ember a magasban, vagy A mindenség elmélete.
A Dance First címen készülő produkció Beckett életébe enged betekintést, címe pedig a Godot-ra várva egyik híres mondatára utal. „Dance first, think later” – mondja Estragon Vladimirnek, amikor Pozzo képességeit firtatják. Kolozsvári Grandpierre Emil fordításában ez így hangzik magyarul: „Talán azt is meg lehetne csinálni, hogy előbb táncol, és aztán gondolkozik?” A válasz sem késlekedik, így Pozzót végül arra utasítják, hogy először táncoljon.
A film, melynek forgatókönyvét a BAFTA-díjas Neil Forsyth írta, arra tesz kísérletet, hogy átfogó képet adjon a 20. századi drámairodalom egyik legérdekesebb és legismertebb alakjáról.
Beckett bőrébe Gabriel Byrne bújik, de a főbb szerepekben látható lesz a Velencei és Cannes-i filmfesztiválon is díjazott Sandrine Bonnaire és a Trónok harcából, valamint A sötét lovagból is ismert Aidan Gillen is.
A forgatás már elkezdődött, az utcai jelenetek hátteréül pedig részben Budapest terei, többek között a Gerlóczy és a Vitkovics Mihály utca sarka, a Vígszínház lépcsője vagy épp a Dohány utca és a New York Kávéház szolgálnak.