2024. április 25., csütörtök

Hajnalonta felsorakoznak a bolygók

Június 17. és 28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton. Erre a ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

Aki ebben az időszakban napkelte előtt a keleti égbolt felé fordul, a Naptól való távolságuk sorrendjében öt fényes bolygót is láthat. Egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz, valamint távcsővel látható lesz az Uránusz, a Neptunusz, továbbá a Pluto és a Vesta.

A National Geographic rávilágít, hogy bár valóban egyedülálló jelenségről van szó, megvizsgálásuk mégsem olyan egyszerű, mint azt egyes sajtóorgánumok beharangozták. Amikor ugyanis a felsorolt bolygók mindegyike a horizont felett lesz, az már bőven a hajnali szürkület idejére esik, így a világos égbolt, illetve egyes bolygók eleve halvány fénye miatt a jelenségnek fele se látszik majd. A Vénuszt és a Jupitert, a legfényesebbeket viszont láthatjuk.

Mindezekhez ki kell mennünk egy olyan hegytetőre, ahonnan tökéletes a rálátásunk a keleti horizontra, no és azt se feledjük, hogy se pára, se por, se felhő nem lehet az égen.

Bizonyos kompromisszum, amennyiben a legkésőbb felkelő Merkúrt nem várjuk meg, és akkor már hajnali három óra után kicsivel, kevésbé világos égen a többi szabad szemmel is megfigyelhető bolygót (Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz) megnézzük. Ha van egy kis távcsövünk, akkor megkereshetjük a Neptunuszt és az Uránuszt is.

Jól járnak, akik esetleg délebbi pontokon, például Cipruson nyaralnak, ott jóval látványosabb lehet a bolygósorakozó, állítja a National Geographic.