2022. szeptember 26., hétfő

A diaszpóra képzőművészeinek kiállítása Budapesten

A diaszpóra magyar képzőművészeinek alkotásaiból válogat a Magyar | Művész | Világ című tárlat, amelynek ünnepélyes megnyitójára szerdán este került sor Budapesten, a Bálnában.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt 12 év kormányzati intézkedései megerősítették a nemzeti összetartozás érzését, amely kézzel fogható élménnyé vált 2022-re.

Beszélt arról is, hogy a Magyarság Háza az elmúlt évtizedben kiemelkedő szerepet töltött be az összmagyarság kultúrájának ápolásában, a magyar identitás erősítésében. Ez a kiállítás is ennek a munkának az eredménye – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ami a magyarokat összeköti, az a közös történelmünk, kultúránk, hagyományaink, művészetünk, ez vált kézzelfoghatóvá itt Budapesten.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója beszédében köszönetet mondott annak a 22 képzőművésznek és családtagjaiknak, akik elfogadták az intézmény meghívását és Budapestre utaztak az ünnepség alkalmából.

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból képzőművészeti pályázatot hirdettek, amelyre csaknem 300 pályamű érkezett, ebből választották ki a kiállításon szereplő mintegy negyven alkotást. A tárlatot több országban is bemutatták, elsőként tavaly novemberben az ausztriai Innsbruckban láthatta a közönség.

A kiállítás anyagában Dél-Afrikától Ausztrálián át Kanadáig és az Egyesült Államokig számos ország képviselteti magát egy-egy alkotó munkájával. Az anyagban festmények, fotók, textilalkotások, plasztikák egyaránt szerepelnek.