2024. április 25., csütörtök

Képmutató feltételszabók

Szerbia kész a dialógus folytatására Pristinával, de Koszovó elismerése nem lehet a csatlakozás feltétele

Ha Brüsszel valóban azt a feltételt támasztja Szerbia irányába, hogy a csatlakozás érdekében ismerje el Koszovó függetlenségét, akkor meg kellene változtatni a korábban meghatározott tárgyalási keretet is, ami meglehetősen nehéz lenne, mert öt uniós tagállam továbbra sem ismerte el a déli tartomány függetlenségét –, értékelte pénteken az észak-macedóniai Ohridban a Preszpa-fórumon tartott beszédében Ana Brnabić kormányfő.

Felszólalása során felmutatta az Európai Unió hivatalos tárgyalási állásfoglalását, melynek részét képezi a 35-ös fejezet is, ez pedig a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról szól, Koszovó neve pedig csillaggal és lábjegyzettel van ellátva, az érvényben lévő nemzetközi előírások szerint. Mint mondta, a lábjegyzetben szereplő megjegyzés egyértelműen rávilágít arra, hogy a Biztonsági Tanács 1244-es határozata garantálja Szerbia szuverenitását és területi integritását, nincs szó semminek az elismeréséről sem, csupán a kapcsolatok rendezéséről, a békének és a biztonságnak a szavatolásáról. Brnabić úgy fogalmazott, nem először hallja azt, hogy egyeseknek ettől eltérő elképzeléseik vannak a koszovói kérdés rendezése kapcsán, ezt azonban eddig hivatalos fórumokon nem említették feltételként. Az újabb kijelentések nem állnak összhangban az Unió tárgyalási pozíciójával, melynek a módosítására lesz szükség, ha Brüsszel valóban feltételként határozza meg Koszovó elismerését.

– Ha arra esküszünk, hogy a nemzetközi jogban szent és sérthetetlen az államok területi integritása, akkor ezt az elvet minden ország esetében tiszteletben kell tartani, Ukrajna esetében, s Szerbia kapcsán is. Nem ennek lehetünk a szemtanúi, ugyanis 1999-ben a bombázások során, továbbá 2008-ban, Koszovó függetlenségi nyilatkozatának kikiáltásakor, számos országnak nem volt fontos Szerbia integritása, miközben ma minden rendelkezésre álló eszközzel védik az ukrán integritást. Egyféle képmutató hozzáállásról tanúskodik mindez – értékelte Ohridban Brnabić.

A kormányfő elmondta, Szerbia minden esetben a nemzetközi jog tiszteletben tartásának a híve. Egy meglehetősen összetett helyzet alakult ki, mely nehezíteni fogja Szerbia európai integrációját, mert senki sem hajlandó arra, hogy „tükörbe nézzen és beismerje: igen, megsértettük a nemzetközi jogot Szerbia esetében, mihez kezdjünk most ezzel a precedenssel”? Brnabić hangsúlyozta, mindennek ellenére, Belgrád készen áll a dialógus folytatására Pristinával, mert az kihat a gazdasági erejére és az európai jövőjére is.