2024. április 20., szombat

Lefedheti-e a költségeinket a tervezett bér- és nyugdíjemelés?

Míg egyesek tiltakozást szerveznek, mert attól tartanak, hogy elveszítik a munkahelyüket, az államvezetés és az elnök magasabb jövedelmeket ígér. Bár a drágulás felvetette a nyugdíjak és fizetések emelésének kérdését, az államfő által közölt százalékok alapján vajon gazdaságilag fenntartható lesz-e egy ilyen növelés? – írja az N1.

A szakértők a válság további elmélyülését jelzik. A közgazdászok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugdíjakat, és a közszférában esedékes magasabb fizetéseket nagy valószínűséggel felemészti az infláció.

– Számomra úgy tűnik, hogy ez komoly csapás lesz a költségvetés és a nemzetgazdaság szempontjából, nem vagyok benne biztos, hogy a jelenlegi körülmények között képesek vagyunk erre – mondta Milorad Filipović, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára.

– A hír Vučić ügyes marketinglépése, folyamatosan fényes jövőt ígér, hogy az emberek elfelejtsék a sötét jelent. Tehát ezt nem mi támogatjuk a bevételünkből, hanem az állam vesz fel hitelt – nyilatkozta Mijat Lakićević, a Nova ekonomija főszerkesztő-helyettese.

A Nemzetközi Valutaalappal, azaz az IMF-fel jelenleg is folynak az egyeztetések azokról a bejelentésekről, amelyek szerint január elsejétől 18,2 százalékkal emelik a nyugdíjakat, valamint azokról a várakozásokról, amelyek szerint 2023 márciusában az átlagkereset 710 eurót tesz majd ki.