2024. április 25., csütörtök

Bombariadók az iskolákban

Vajdaságban több mint száz tanintézményt érintett a fenyegetés

Ismét bombariasztás miatt szünetelt, vagy szünetel tegnap reggel óta Szerbia-szerte megannyi oktatási intézményben a jelenléti oktatás. Az oktatási minisztérium közleménye szerint a valjevói, a kraljevói, a belgrádi, a Kosovska Mitrovica-i, a niši, a požarevaci, a zaječari, az užicei, a jagodinai, a čačaki, a kruševaci és a nagybecskereki iskolaigazgatóságok területén működő oktatási intézmények vonatkozásában állították az ismeretlen elkövetők, hogy robbanószerkezetet helyeztek el az intézményekben.

Az oktatási és tudományügyi minisztérium közleményének értelmében a Belügyminisztérium tűzszerészei azonnal megkezdték átvizsgálni az érintett épületeket. Mint már korábban is, a diákok ezúttal is azonnal elhagyták az oktatási intézmények épületeit és azokba csak azt követően térhetnek vissza, hogy a tűzszerészek befejezik munkájukat, teszik hozzá. Arról, hogy a diákok mikor térhetnek vissza az iskolapadokba, azaz a távoktatásról mikor térnek át a jelenlétire, a későbbiekben tájékoztatják őket és szüleiket, emelik ki az oktatási tárca közleményében.

Hasonló közleményben tájékoztatott a történésekről a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Ebben megerősítették, hogy vajdasági iskolák úgyszintén bombafenyegetést kaptak, így az épületek átvizsgálásának a befejezéséig a diákok nem léphetnek az intézmény területére. Azt nem részletezték, hogy mely települések melyik oktatási intézményeit érintette a legújabb fenyegetés-hullám, ez, legalábbis részben, a sajtóértesülésekből derült ki.

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A Magyar Szó értesüléseinek értelmében Magyarkanizsán a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola – ehhez tartozik az Ady-épület, valamint a martonosi, a velebiti és az adorjáni kihelyezett tagozatok –, valamint az Alapfokú Zeneiskola címére érkezett fenyegető levél. Zentán a Stevan Sremac Általános Iskolában (a korábbi November 11-e iskola) volt bombariadó. Adán a Cseh Károly Általános Iskolában, a moholi Novak Radonić Általános Iskolában és a községi Bartók Béla

Zeneiskolában bombariasztással kezdődött a nap. A délelőtt folyamán a rendőrség átvizsgálta mindhárom intézmény épületét, egyik helyen sem találtak robbanószerkezetet. A bombariadó miatt csütörtökön mindhárom intézményben elmaradt a tanítás, ott, ahol lehetett, a távoktatást szervezték meg.

Az N1 tv értesülései szerint Vajdaságban újvidéki, verbászi és nagykikindai iskolák címére is fenyegető levél érkezett, míg a Danas napilap értesülései szerint nemcsak újvidéki, hanem számos egyéb dél-bácskai iskolában ugyancsak bombariasztás volt. Szintén a Danas tudta meg, hogy csak a Nagybecskereki Iskolaigazgatóság területén nagyjából 130 oktatási intézményt fenyegettek meg. A levelek éjjel 2 óra után érkeztek.

A moholi Novak Radonić Általános Iskola (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi Novak Radonić Általános Iskola (Csincsik Zsolt felvétele)

A legtöbb újvidéki iskolában szünetelt az oktatás, derült ki a 021.rs hírportál összeállításából. A hírportál a Svetozar Marković Toza, az Első Vajdasági Brigád, a Vasa Stajić, a Jovan Popović, a Đorđe Natošević, a Nikola Tesla és a József Attila általános iskolákat sorolta fel tételesen. Mint az kiemelték, az újvidéki iskolák diákjainak a szüleit tegnap reggel először arról tájékoztatták, hogy az első két tanórát nem tartják meg, majd valamivel később közölték, hogy a bombariasztás miatt egyáltalán nem lesz tantermi oktatás. Még később olyan állítások láttak napvilágot, hogy némelyik érintett újvidéki iskolában a tűzszerészek a délelőtt folyamán befejezték az épületek átvizsgálását, így ezekben délután már tantermi oktatást tartottak.

Zombor, Apatin, Kúla, Szivác, Bácsistensegíts (Lipar), Kerény (Kljajićevo) és Hódság területén ugyancsak több általános és középiskola címére érkezett fenyegető levél, legalábbis a 025.rs hírportál összeállítása szerint.

A 013info.rs hírportál összeállításából kiderült, hogy a dél–bánáti körzetben minden általános iskolában bombariasztás volt.

A Pannon tv értesülései szerint egyebek mellett szabadkai, palicsi, topolyai – Csáki Lajos Általános Iskola – és bajsai (Testvériség-Egység Általános Iskola) intézményeket is érintett a fenyegetés. Szabadkán a Đuro Salaj Általános Iskolában, a Széchenyi István Általános Iskolában, valamint az Október 10. Általános Iskolában volt bombariasztás. A Pannon tv információi szerint a levelek oroszországi e-mail címről érkeztek. Mint hozzátették, az érintett iskolák diákjai a játszótéren és az iskola közelében várták, hogy a tűzszerészek átvizsgálják az épületeket. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár a Pannon tv-nek nyilatkozva annyit mondott, hogy „a későbbiekben derül ki, hogy hány tanintézményt érintett a fenyegetés”. A titkár szavai szerint a tartomány területén nagyjából 550 oktatási intézmény működik.

A bombariasztások miatt több oktatási intézményben is elnapolták a kombinált felmérő próbateszt kiértékelését, olvasható a B92 hírportál összeállításában. A próbatesztet szerdán írták meg az általános iskolák hetedik osztályos diákjai. A kisérettségi tekintetében a Blic napilap arra emlékeztetett, hogy a néhány nappal ezelőtti bejelentések értelmében ott, ahol arra lehetőség van, a kisérettségit több iskola számára egy épületben szervezik meg. Az is tervben van, hogy a kisérettségi előtti napon a tűzszerészek minden érintett iskola épületét átvizsgálják, ezt követően bezárják a létesítményeket, majd a rendőrség munkatársai rendszeresen járőröznek az épületek környékén, teszi hozzá a Blic.

Az elmúlt hónapok bombariasztásai eddig hamisnak bizonyultak. Nemcsak iskolák, hanem üzletközpontok, sportlétesítmények, repülőterek és turistalátványosságok címére érkezett számtalan alkalommal bombafenyegetés.

Bombariadó a közép-bánáti általános iskolákban

Tegnap délelőtt a nagykikindai község legtöbb iskolájában bombariadó volt érvényben, így a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskolába is. A tanintézmény reggel nyolc óra előtt értesítette munkatársait, hogy ezen a napon a bombariadó miatt áttérnek az online oktatási modellre. A diákokat és az iskola dolgozóit hazaküldték, az épületeket a belügyminisztérium szakemberei átvizsgálták, de robbanóanyagot egyik intézményben sem találtak, ezért a délutáni váltások számára már zavartalanul zajlott a jelenléti oktatás. Szintén csütörtök délelőtt, a magyarcsernyei község négy tanintézményben és ezeknek a kihelyezett tagozatain bombariadó volt érvényben. Egyedül a szerbcsernyei Đura Jakšić Általános Iskola nem kapott fenyegetést. A fenyegetőleveleket az éjszaka folyamán küldték.

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolát is megfenyegették (Vidács Hajnalka felvétele)

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolát is megfenyegették (Vidács Hajnalka felvétele)

Két minisztériumban is bombariasztás volt

A tegnapi nap folyamán a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium is bombafenyegetést kapott. Mindkét épületből evakuálták az azokban tartózkodó személyeket, majd a Belügyminisztérium tűzszerészei megkezdték átvizsgálni a létesítményeket.