2024. április 25., csütörtök

Történelmi csúcsot jelentő kapcsolatok

Autóút-építésről, energiabiztonságról és regionális kapcsolatokról folytatott megbeszéléseket Belgrádban a török külügyminiszter

A két ország közötti utazás könnyítéséről, gazdasági és geopolitikai témákról, az együttműködési lehetőségek számbavételéről volt szó tegnap az Aleksandar Vučić szerb államfő és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter közötti megbeszélésen. A vendéget a nap folyamán Ana Brnabić kormányfő, Nikola Selaković külügyminiszter és Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke is fogadta, valamennyi egyeztetés központi témájaként az országok közötti gazdasági kapcsolatok további elmélyítésének lehetőségét, továbbá az ukrajnai háború okozta nehézségekből történő kilábalást jelölték meg.

A köztársasági elnök a találkozót követően számolt be annak témáiról Instagram-profilján. Az írta, mindenekelőtt az energetika, az infrastruktúra, s általában véve a beruházások vonzása kapcsán fogalmaztak meg gondolatokat a megbeszélésen. A két állam közötti együttműködés kifejezetten jó, ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lennének további potenciálok annak fejlesztésében. Hozzáfűzte, megállapodtak abban, hogy a közeljövőben intenzívebb lesz a korábban létrehozott gazdasági együttműködési vegyes bizottság munkája, az a cél ugyanis, hogy az üzleti légkör minél megfelelőbb legyen mindkét országban a másikból érkező beruházók számára, de fel kell gyorsítani a korábban meghatározott beruházási tervek megvalósítását is.

Az elnöki kabinet által kiadott tegnapi tájékoztatásban az is áll, hogy az államfő és a külügyminiszter megvitatta annak a megállapodásnak az aláírását is, melynek értelmében Törökország és Szerbia polgárai személyi igazolvánnyal is utazhatnak a jövőben a két országba.

KÖLCSÖNÖS BIZALOM

Vučić megállapította, hogy történelmi csúcspontot értek el az elmúlt időszakban a török–szerb kapcsolatok, ami mindenekelőtt az őszinte párbeszédnek, a kölcsönös bizalomnak és az egymásnak nyújtott támogatásnak köszönhető. A Çavuşoğluval folytatott tárgyalások során az államfő kitért arra, hogy Szerbia továbbra is kiemelkedő kapcsolatok építésére törekszik.

– Törökországra egy jelentős partnerországként tekintünk, s meglehetősen elhivatottak vagyunk aziránt, hogy a kapcsolatokat minden téren elmélyítsük az előttünk álló periódusban. Közösek a gazdasági érdekeink, Szerbiának pedig különösen sokat jelentenek azok a török beruházások, amelyek mindenekelőtt a kevésbé fejlett önkormányzatok felkapaszkodását segítik. Külön köszönettel tartozunk Recep Tayyip Erdoğan török államfőnek, amiért saját szívügyeként tekint a szerbiai beruházások megvalósítására, a korábban megbeszélt projektumok kivitelezésére – értékelte az államfő.

HASZNÁRA VÁLIK A RÉGIÓNAK

Meggyőződését fejezte ki, hogy a közös infrastrukturális projektumok vezethetnek el még szorosabb kapcsolatok megteremtéséhez, ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a török hozzájárulással épülő Belgrád–Szarajevó–Belgrád körkörös autóútnak, mely nemcsak Szerbia és Bosznia-Hercegovina számára fontos, hiszen az egész régió fellendüléséhez hozzá fog járulni a jövőben. Szerbia részese lehetett a Török Áramlat földgázvezeték megépítésének is, ami azért jelentős, mert lehetővé teszi a stabil ellátást az energetika terén, ugyanakkor azt is, hogy különböző forrásokból is hozzá tudjon az állam jutni a gázhoz. Megint csak egy olyan projektumról beszélünk, ami nem két országnak az előrelépését, hanem az egész régió energetikai stabilitását garantálja, fogalmazott Vučić. Nagy lehetőséget jelent még az államközi kapcsolatokban az idegenforgalom is, hangzott el.

SZERBIÁBA LÁTOGAT ERDOĞAN

Az államfő kitért a regionális stabilitásnak, békének a kérdésére is. Szerbia álláspontja ennek kapcsán semmit sem változott, állapította meg, csakis akkor haladhat előre a térség, ha ezt az igyekezetet az egymással való megbékélés és együttműködés kíséri. A Nyugat-Balkánnak az egyensúly térségének kell lennie, húzta alá.

Çavuşoğlu átadta a török államfő szívélyes üdvözletét, majd bejelentette, hogy Erdoğan hamarosan Szerbiába és a régió más országaiba látogat. Dicsérettel szólt arról a szerbiai elköteleződésről, mely a török vállalatoknak nyújt folyamatosan segítséget és jó beruházási feltételeket. „Kiváló munkát végez saját országa és az egész régió érdekében”, mondta a diplomácia vezetője Vučićnak.

A 142. ÉV

A Brnabićtyal folytatott megbeszélésen is megállapodtak a gazdasági vegyes bizottság tevékenységének fokozásában, míg a Dačićtyal folytatott tárgyaláson szó volt a parlamentek közötti együttműködésről is. A házelnök azt mondta, a kapcsolatok minőségét jelzi annak ténye is, hogy egy év leforgása alatt már negyedszer beszélgethet a török külügyminiszterrel.

Nikola Selaković arra helyezte a hangsúlyt, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok immár 142. évébe léptünk, s elmondható, hogy kiváló az együttműködés. Nem titok, tette hozzá, hogy ezeket az eredményeket a két államfő kiváló kapcsolata eredményezte.

Çavuşoğlu, szerbiai látogatását követően, Észak-Macedóniát, Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát és Koszovót is felkeresi.