2024. április 25., csütörtök

Mali: Növelni kell a nyugdíjakat

A közeljövőben emelkednek a nyugdíjak, a fizetések és a minimálbér is, ahogyan azt az államvezetés korábban ígérte is – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő bejelentését csütörtökön Siniša Mali pénzügyminiszter a Happy televízió műsorában. Ugyanitt a nyugdíjak 18-20 százalékos növekedéséről beszélt, amelyeket évente kétszer hangolnak össze a gazdasági helyzettel. Ez legközelebb októberben vagy novemberben, majd pedig januárban esedékes – mondta a pénzügyminiszter.

Mali szerint felelősségteljes gazdasági politikát folytat az államvezetés: ennek eredményeképpen jutott el addig, hogy a nyugdíjak 9,2 százalékban vesznek részt a bruttó hazai termékben. Tíz százalék alatt rendkívüli összehangolásra van szükség, 10 és 10,5 százalék között az átlagfizetéssel hangolják össze, 10,5 és 11 százalék között a svájci modell szerint járnak el, 11 százalék felett pedig az inflációhoz igazítják a nyugdíjakat – részletezte a pénzügyminiszter. Hozzátette: mindezt annak érdekében teszik, hogy a nyugdíjak kövessék az átlagfizetések emelkedését. Ezzel szeretnék elérni ugyanis azt, hogy 2026-ra 450-500 eurós legyen a nyugdíj, az átlagfizetések pedig ezer euróra növekedjenek – magyarázta.

A pénzügyminiszter a mai nap folyamán a Nemzetközi Valutaalappal tárgyal annak érdekében, hogy az állam az infláció miatt megvalósíthassa a nyugdíjak rendkívüli összehangolását. Ehhez ugyanis módosítani kell a svájci modell egyes fiskális szabályait. A jelenleg is alkalmazott modell 50 százalékban az inflációhoz, 50 százalékban pedig az átlagfizetés növekedéséhez igazítja a nyugdíjakat. Ez stabil gazdasági helyzetben kiváló módja a nyugdíjak emelésének, ám jelentős infláció esetén szükség van a módosításra – mondta Mali.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átlagfizetés továbbra is gyorsabb ütemben növekszik az országban, mint amekkora az infláció. A cél tehát az, hogy megőrizzék a nyugdíjasok életszínvonalát – állítja a pénzügyminiszter.