2024. április 19., péntek

Segítség a termelőknek

Bácskossuthfalva és a környező települések földműveseit, állattenyésztőit és méhészeit fogadja Kósa Zoltán falugazdász

Bácskossuthfalva, Pacsér, Cserepes (Sokolac) és Krivaja mezőgazdasági termelői nagy részének igyekszik megkönnyíteni adminisztrációs feladatait Kósa Zoltán falugazdász, aki 2018 óta áll a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének alkalmazásában. Kósa többek között igyekszik közreműködni a falujában zajló rendezvények zavartalan lebonyolításában, illetve kirándulásokat is szervez a VASZ támogatásával. Munkájával a helyi közösség és a településen működő 23 civil szervezet topolyai ügyintézéséhez is hozzájárul. Az interjú készítésekor is érkeztek polgárok, akik a június 21-ei tihanyi levendulanapokra szervezett kirándulással kapcsolatban szerettek volna egyeztetni.

– A zentai székhelyű szervezet az irodai munkavégzéshez szükséges valamennyi műszaki eszközt biztosítja számomra és még Vajdaság 37 helyszínén tevékenykedő munkatársamnak is. Több olyan szakmai továbbképzésen veszünk részt, aminek az ott elsajátított tudását a munkánkban hasznosítani tudjuk. Továbbá közösen egy olyan speciális számítógépes programmal is rendelkezünk, aminek köszönhetően sokkal átláthatóbbá és kezelhetőbbé váltak az ügyfelek adatai, a vetésforgó, a parcellaszámok. Természetesen az adatokat kizárólag az előzetes adathasználati jóváhagyással kérem el, majd írásban garantálom azok védelmét – kezdte a beszélgetést a bácskossuthfalvi falugazdász, aki elárulta, hogy ha számításba vesszük a termelők átlagéletkorát, akkor valahol középúton van az átlag. Vannak idősek is, de az utóbbi idők pályázati rendszerének köszönhetően érezhetően megnőtt a fiatalok által bejegyzett friss gazdaságok száma. Kósa arról is szólt, hogy az utóbbi évek szárazabb időjárásának köszönhetően a termelők között egyre népszerűbb az olajrepce vetése, illetve a sörárpa.

– Ebben a pillanatban 460 regisztrált termelő ügyintézésével foglalkozom. A polgárokat a délelőtti órákban várom, majd hetente több alkalommal is Topolyára veszem az irányt. Elsősorban a kincstárral tartom a kapcsolatot, ahova többféle dokumentummal, igazolással kapcsolatban adok át igénylést a termelők kérésére. Mindez azért kell, hogy be tudják nyújtani a különböző támogatásokhoz, pályázatokhoz a kérvényeket. Mindezen minisztériumi procedúrák, támogatások jelentkezési határidejéről is igyekszem mindenkit időben értesíteni – mondta a falugazdász, aki hozzátette, hogy Bácskossuthfalván rendkívül népszerű a termelők körében a vetésre biztosítást kötni, a megkötött szerződések költségének 40 százalékát ugyanis visszatéríti az állam, maximum 100 ezer dinárig. A községi pályázat ugyanerre és a mezőgazdaság többi ágazatára, valamint a piaci árusok bérleti díját támogató pályázat szeptemberben szokott megjelenni. Topolya 30 százalékát téríti meg a költségeknek, maximum 27 ezer dinárig.

Ebben az évben a topolyai parasztolimpiára Bácskossuthfalva is előáll egy csapattal, a falugazdász-iroda szervezésében. Habár még csak most kezdődött el, a településen már készülnek megünnepelni az aratás végét.

– A kalászosok betakarítása után július végén ebben az évben is megszervezésre kerül a VII. Kulci aratóünnepség falunkban. Ez az egynapos rendezvény gyakorlatilag egy olyan összejövetel, ahol az aratásban nagyobb lendülettel közreműködő helyi és környékbeli vállalatok, földművesek és családtagjaik közreműködésével ünnepélyesen pontot teszünk a betakarítás végére. Évről évre körülbelül 40 bográcsban rotyog az étel. A résztvevők számára falunk helyi közössége, a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és a környék egyik legnagyobb mezőgazdasági irányultságú vállalkozása, a Totpal Kft. biztosítja a főzéshez szükséges alapanyagot, vagyis a húst és a kenyeret, valamint a tűzrevalót – tudtuk meg Kósa Zoltántól, aki végül arról is mesélt, hogy az iroda ebben az évben is megszervezte a vegyszeres műanyag flakonok begyűjtését, amelyeket Bácskossuthfalván és a környező falvakban tegnap adhatták le a termelők.