2024. április 18., csütörtök

Kielégítő az árpatermés

A szárazság miatt baj van a minőséggel – Csökken a felvásárlási ár

Az aszályos, igencsak csapadékszegény tavasz ellenére jól termett az árpa, amelynek vágása már egy hete tart a Tiszavidéken is. A földművesek, akik vetés előtt elvégezték a megfelelő talajművelést, és nem spóroltak a drága műtrágyával, holdanként elérték a 30 mázsás szemtermésátlagot is. A gabonafelvásárlók, köztük az adorjáni Kontakt Kft. nagyban vásárolja az árpát 35 dináros kilónkénti áron, és a termésért azonnal fizet a gazdáknak, akikkel előre leszerződött a termésre. Borsos Csaba, a Kontakt Kft. tulajdonosa a tervek szerint mintegy 2000 tonna árpát vásárol fel a gabonatermesztőktől. A teljes mennyiséget külföldön igyekszik értékesíteni, a kiszállítást pedig folyami úton, uszályokkal szervezi meg a zentai tiszai kikötőből.

A hazai nagyfelvásárlók zöme óvatosan kezdte meg az árpa felvásárlását, a hét első napjaiban csak a csantavéri Gebi Kft. takarmánykeverő nagyüzem vásárolta az árpát 34 dináros áron. Péterrévén a helyi felvásárló már csak 33 dinárt fizetett a változó minőségű árpáért. A szárazság miatt aprók az árpaszemek, ami megmutatkozik a szemek beltartalmi értékén is. Az eddig learatott takarmányárpa hektolitersúlya sok esetben nem éri el az exportminőségnek számító 60 grammos hektolitersúlyt.

A felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezetben már több mint 300 tonna árpát vettek át, aminek az átlagos hektolitersúlya alig éri el az 55 grammot. Sándor József, a szövetkezet igazgatója elmondta, hogy míg a takarmányárpa esetében a hektolitersúly a döntő, addig a sörárpánál a szem méretét is nézik. A maláta előállításához az árpaszemek vastagsága minimum 2,2 milliméter kell hogy legyen. A szárazsággal párosuló nagy meleg miatt a sörárpa kényszerérésen ment keresztül, nem telítődtek a szemek, ami miatt kisebbek és a vártnál vékonyabbak, nem tudtak kifejlődni. Egyelőre a sörárpa iránt nincs érdeklődés, egyheti aratás után is bizonytalan az ára, és az is, hogy lesz-e, aki megveszi a minimálisan gyöngébb minőségű termést.