2024. április 24., szerda

Új teherautókkal a tisztaságért

Szemétszállító teherautókat kapott Kishegyes község kommunális közvállalata – Az új járművek új szolgáltatásokat is jelentenek – Túl magas a vízfogyasztás, ellátási gondok vannak

Két új szemétszállító teherkocsit kapott a Komunál Közvállalat Kishegyes községben. A járműveket európai uniós forrásból szerezték be, és az elmúlt hét második felében érkeztek meg a községbe. Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy több szempontból is fontosak voltak az új teherautók.

– Két új szemétszállító teherautót kaptunk. Az egyik hét köbméteres konténerek emelésére alkalmas, úgynevezett emelő teherautó, a másik a szemét begyűjtésére alkalmas. Több szempontból is fontos volt, hogy megérkezzenek az új járművek, az elsődleges szempont az, hogy a meglévőt béreltük, vagyis havonta fizettünk utána bérleti díjat. Az újak után már nem kell fizetnünk, a sajátunkként kezeljük őket. A szemétszállító teherkocsi, amit kaptunk, méretre nagyjából megegyezik az előzővel, viszont sokkal modernebb, valamint sokkal egyszerűbb és könnyebb a használata. A konténeremelő teherautó több szempontból is fontos volt, pl. ennek köszönhetően el tudunk majd indítani lomtalanítási akciókat. A 7 köbméteres konténereink már megvoltak, csak a jármű hiányzott, s most lomtalanítást tudunk tartani mind a három településen. Emellett különböző intézmények számára tudunk konténereket biztosítani, így könnyebb lesz a szemételszállítás tőlük – mondta az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy idővel a lakosok is igénybe tudják venni a konténereket.

Az új teherautók mellett egyéb változás is van a szemételszállításban, ugyanis beindult a Regionális Hulladéktároló Kft. topolyai átrakótelepe. Megegyezés szerint a szemetet a községből oda hordják – számolt be Zabos, majd arról is szólt, hogy a modern teherautóknak köszönhetően gyorsabban tudják végezni a munkát, és napi két teherautónyi szemetet szállítanak majd át Topolyára.

– Nagyot léptünk előre a szemételszállításban, mert nem a helyi szemétlerakókat telítjük, hanem továbbszállítjuk a szemetet, és végül feldolgozásra kerül – fogalmazott az igazgató.

A közvállalat aktuális feladatai közé tartozik a zöld felületek karbantartása és a vízszolgáltatás. A közvállalat igen nagy területet kell, hogy karbantartson, és a kaszálási szezon elején voltak lemaradásaik, mivel kevés emberük van. Most már kezdik utolérni magukat – számolt be Zabos, majd arról is szólt, hogy a vízszolgáltatás szempontjából nagy problémát jelent a szárazság.

– A kútjaink százszázalékos leterhelés alatt dolgoznak, mivel nem sikerült hatni a lakosságra, hogy kevesebbet locsoljanak. Nagyon nagy a vízfogyasztás, nagyon ki vannak használva a kutak, ez problémákat okoz. Bácsfeketehegyen gond van az egyik kúttal, ami remélhetőleg a héten rendeződik. Szeghegyen is gond van egy kúttal, és Kishegyesen is. A maximális leterhelés hozadéka, hogy bajok történnek. Ezeket, amilyen gyorsan lehet, rendezzük, de van, amihez külsős céget kell hívni. Ők nem tudnak az adott pillanatban kijönni, de amint tudnak, itt vannak. Jelenleg folyamatban van három kút javítása, és rendeződik a vízellátás – mondta az igazgató, majd ismételten felhívta a lakosság figyelmét, hogy legyenek tekintettel másokra is, ne locsoljanak. Legyünk észszerűek, és figyeljünk oda másokra! – fogalmazott.