2024. április 24., szerda
SZABADKAI SPORTHÍREK

Csipak két első helye Bledben

A Palicsi Evezősklub tagja, Csipak Szergej a szlovéniai Bledben a válogatott színeiben a hagyományos nemzetközi regattán szállt hajóba, ahol egypárban első helyezést ért el, valamint tagja volt az aranyérmes szerbiai négypárevezős egységnek is, melyben rajta kívül még Marko Marić (Danubius 1885), Ognjen Dobrić (Grafičar) és Lazar Živanović (Smederevo) ült a hajóban. A Palicsi Evezősklub tagjai négy érmet nyertek a közelmúltban Belgrádban a szerbiai kupa harmadik regattáján. A dobogó legfelső fokára Csipak állhatott fel, aki előbb a serdülők egypárevezős számában diadalmaskodott, majd a serdülő négyes tagjaként is aranyérmet nyert. Pionír kétpárevezősben Korhecz Boglárka és Malatinszki Laura ezüstérmet nyert, Bugár Vivien pedig junior egypárban a harmadik helyen végzett.

A Spartacus kerékpározói Rumán és Hódságon szálltak nyeregbe, ahol a szerbiai kupa újabb versenyeit hajtották. A szerémségi városban Vuk Trišić és Perčić Iván a fiatalabb serdülők között a második, illetve a harmadik helyen értek célba. Perčić Nikolina a serdülők között 4., Fábián Enikő pedig 6. helyezést ért el. Hódságon Perčić Iván a fiatalabb serdülők mezőnyében másodikként haladt át a célvonalon, ugyanebben a kategóriában Marko Tikvicki az 5., Vuk Trišić a 7., Nikola Vujković Lamić a 10., Bogdan Mandić pedig 14. helyen végzett. Perčić Márk több világkupafutamon vett részt az elmúlt időszakban. A fiatal szabadkai tehetség a szerbiai juniorválogatott tagjaként az öt szakaszból álló, négynapos franciaországi és a svájci világkupán is sikeresen fejezte be a versenyt.

Szabadkán rendezték meg az asztalitenisz Top 12-t a serdülők részére. A fiúk mezőnyében az újvidéki Borislav Rajić mind a tizenegy mérkőzését megnyerte, és megérdemelten szerezte meg az első helyet. A második helyen a belgrádi STAK játékosa, Uroš Ninković, a harmadikon még egy Novi Sad-játékos, Vanja Georginov végzett. A Spartacusból Nemanja Marković a 4., Miloš Matković pedig a 9. helyen zárta a versenyt. A lányok mezőnyében 10 győzelemmel és 1 vereséggel a verseci Teodora Gojkov nyert, az antalfalvi Maja Vanjo és a temesmiklósi Teodora Miul előtt. A kisoroszi Čarnojević versenyzője, Berta Bianka a 7. helyen zárta a Top 12-t.

Stepanovićevón tartották meg a haladók és a felnőttek országos cselgáncsbajnokságát, melyen a Spartacus versenyzői csapatban a haladók között az 1., a felnőttek között a 2. helyen végeztek. Egyéniben a haladók között Mihajlo Stokanović, Tara Bojanić és Jovana Bogić állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, Relja Žagar és Bogdan Dević ezüst-, Nikola Rašović, Luka Milić, Dragan Rajačić és Kőműves Csenge pedig bronzéremmel tért haza. A felnőttek mezőnyében Mateja Borojević, Ana Štefković és Vuk Bošnjak a döntőben szenvedett vereséget, és ezüstéremmel fejezte be az országos bajnokságot, Aleksandar Savić, Luka Buljovčić, Mihailo Milošev, Úri Szilárd, Predrag Savičić és Tamara Tanasković pedig bronzérmet nyert. A szintén szabadkai Mija&Zorka Cselgáncsklub tagjai hat érmet szereztek a haladók kategóriájában. Az 1. helyen Németh Anthea végzett, Danilo Lončarević a 2., Sara Boljević, Srđan Švraka, Király Kíra és Tóth Szilveszter pedig a 3. helyen zárta az országos bajnokságot.

A sétaerdei sportcsarnokban 23. alkalommal rendezték meg a nemzetközi veterán-kosárlabdatornát, melyen harminc Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Montenegróból és Szerbiából érkezett csapat vett részt. A nyolc női csapat két kategóriában vetélkedett egymással. A +40-es kategóriában a budapesti K8 végzett az 1. helyen, megelőzve a maribori Bučke csapatát, míg a 3. helyen a szabadkai Teknősök és a zágrábi ŽVKK végzett. A +45-ös kategória győztese a zágrábi ŽVKK, a második helyen a kranji Olstarke, a harmadikon pedig rijekai Rožice és a Ljubljana együttese végzett. A huszonkét férficsapatot négy kategóriára osztották a szervezők. A +35-ös mezőnyben apatini Dunav, ljubljanai Stara pumpa és szabadkai Tigrisszúnyogok volt az első három csapat sorrendje, míg a +45-ök között a zágrábi Sármerek nyertek, a szlovén Leonart és a montenegrói Nikšić 1995 előtt. A +50-es mezőnyben VKD Štajerska (szlovén), Astibo Štip (északmacedón), nikšići Sokoli volt a dobogósok sorrendje, a +55-ös együttesek között pedig a Velika Gorica-i Veleučilište vitte el a pálmát, a VKK Mostar és a zágrábi Ügyvédek előtt.

A Spartacus atlétája, Minja Kopunović a 4×100-as váltó tagjaként a 4. helyen végzett Barban az ifjúsági Balkán-bajnokságon. Mitrovicán rendezték meg a tartományi nyílt felnőtt atlétikai bajnokságot, melyen a Spartacus versenyzői több érmet nyertek. Sofija Dobrički 400 méteren 58,70-es idővel vajdasági bajnoki címet nyert, abszolút kategóriában pedig a 3. helyet szerezte meg, Darijo Bašić Palković 800 méteren 1:54,28-as idővel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ezüstérmet szerzett Jovana Ilić hármasugrásban (12,78 m), a Spartacus tehetségét csak Ivana Vuleta Španović előzte meg, és Dijana Šefčić kalapácsvetésben 22,82 méterrel, míg bronzérmet Šefčić (súlylökés, 10,50 m) és Varga Violetta (kalapácsvetés, 21,57 m) nyert. Varga súlylökésben (8,49 m) negyedikként zárt, akárcsak Kasziba Szilveszter, aki a kalapácsvetésben (21,70 m) elért 4. helye mellé diszkoszvetésben (23,76 m) szerzett egy 5. helyet is.

Belgrádban rendezték meg az ifjúsági és a felnőtt nyári országos úszóbajnokságot, melyen a Spartacus 14 tagú csapata 27 érmet nyert, ami a csapatok rangsorában a 8. helyhez volt elegendő. A Spartacus aranyérmesei a következők: Jovana Đurić (1500 gyors, abszolút kategória), Barna Andrej (200 gyors, abszolút kategória), Nikola Koltin (200 mell a juniorok mezőnyében és abszolút kategóriában, 200 vegyes a juniorok között), Matija Rađenović (200 vegyes a juniorok között és abszolút kategóriában, 100 mell, 200 mell, 100 hát a junioroknál). Barna a szerbiai válogatott tagjaként részt vesz a magyarországi vizes világbajnokságon, ahol 50 és 100 gyorson, valamint a 4×100 méteres gyorsváltóban áll rajtkőre.