2024. április 25., csütörtök

Egy napom

Dél-Koreában nyit kiállítást a budapesti Néprajzi Múzeum

A Szöuli Történeti Múzeumban a látogatók fotók, filmek, tárgyak segítségével nyerhetnek bepillantást három gyerek életén keresztül a 20. és a 21. század elejének Magyarországába. A tárlat csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történeteivel egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről.
A kiállítás egyik fontos eleme Szöllősy Kálmán (1887–1976) fotóművész, az úgynevezett „magyaros” stílus egyik mesterének fotósorozata. Az 1920-as évek közepétől meghatározó alkotókat felsorakoztató fotográfiai irányzat számos képviselőjétől őriz felvételeket a Néprajzi Múzeum. A stílust a csendéletek, portrék mellett sajátos beállítások és témák: idillikus magyar tájak, városképek és hangsúlyos szerephez jutó folklorisztikus, néprajzi zsánerképek jellemzik.
1936-ban Szöllősy Kálmán fotósorozatot készített egy boldogi kislány, Püspöki Örzse napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történet egy angol oktatási magazin, a Pictorial Education számára mutatta be egy átlagos hétköznap eseményeit: hogyan indul a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután Örzse a ház körül, hogyan étkezik együtt a család.
A másik két főszereplő, Petrovics Dorottya és Kovács Peti mai fiatalok, Boldogon, illetve Törökkoppányban, egymástól 250 km távolságra élnek. Csak a kiállításban „találkoznak”, de nem véletlenül: közös bennük, hogy mindkettőjüknek fontos településük hagyományainak tisztelete és megőrzése. Dorottya és Örzse története szorosabban kapcsolódik, hiszen mindkét lánynak egy iskolai napját követhetjük végig Boldogon – a jelenben ezúttal saját és családi fényképeken. A Petiről forgatott film pedig egy népi játékot mutat be, amit gyermekként a nagyapja is játszott: a paprikázást. A tárlat a játék kellékeit és az akkori viseletet is megismerteti a látogatókkal, a fotók mellett tárgyak és kisfilmek segítségével.